Ανακαλύψτε Glorious Fritillaries!

6
Ανακαλύψτε Glorious Fritillaries!

Υπέροχα φυτά με εξωτικές ανθοφορίες, φριτιλάρια σπάνια συναντώνται στους αμερικανικούς κήπους. Γιατί είναι τόσο ασυνήθιστοι αυτοί οι βολβοί που αναπτύσσονται εύκολα; Είναι λόγω των μη κολακευτικών κοινών ονομάτων τους, όπως «Stink Lily»; Είναι τα σχεδόν μαύρα κοτσάνια και τα άνθη πολλών από τα είδη, τόσο διαφορετικά από τους παστέλ τόνους άλλων βολβών που ανθίζουν την άνοιξη; Ή είναι απλά αυτό Οι φριτίλιες δεν έχουν αιχμαλωτίσει ακόμα τη φαντασία μας;

Ενώ άλλα Fritillaries κάνουν βόλτα ψηλά στον κήπο, αυτό παραμένει χαμηλά, εμποδίζοντας τα ζώα που τσιμπολογούν να βγουν στα σύνορα!

Με πλούσια χρώματα και κομψά κρατημένα, αυτά τα λουλούδια κόβουν την ανάσα.

Οι Fritillaries είναι υπέροχοι βοηθοί στον κήπο!

Πρώτον, για να είμαστε πρακτικοί: Ενώ τα φριτίλια δεν μυρίζουν, ούτε μυρίζουν τριαντάφυλλο. Όταν τους πλησιάσεις, έχουν ένα μοσχομυριστό, βρεγμένο άρωμα σκύλου. Δεν είναι κάτι που θέλετε στο βάζο στο τραπέζι του πρωινού. Αλλά αυτά τα λουλούδια δεν προορίζονται για να τα μυρίζουν οι άνθρωποι – έχουν άλλο σκοπό! Το άρωμά τους κρατά μακριά τρωκτικά, κουνέλια, ακόμη και ελάφια. Έτσι, πολλοί κηπουροί χρησιμοποιούν φρυγανιές ως προστατευτικά φυτά για να περικυκλώσουν το μπάλωμα λαχανικών ή για να σχηματίσουν ένα φράγμα γύρω από τρυφερά διακοσμητικά, όπως π.χ. Hosta.

Ένα τελευταίο πρακτικό πλεονέκτημα των Fritillaries: τα περισσότερα από αυτά θα φυσικοποιηθούν όμορφα με την πάροδο του χρόνου. Όπου είναι ευτυχισμένοι, δημιουργούν αποικίες, και έτσι μια μόνο φύτευση αυτή την εποχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μόνιμη, συνεχώς αυξανόμενη εγκατάσταση!

Οι Fritillaries έχουν Τρομερά ονόματα

Αν νομίζατε ότι το Stink Lily ήταν κακό, ετοιμαστείτε για αυτό που σκέφτηκαν οι πρόγονοί μας όταν έβαλαν πραγματικά το μυαλό τους: Leper Lily και Snake’s Head. Η αναφορά του λεπρού προέρχεται από ένα κουδούνι που έπρεπε να κουβαλούν οι λεπροί, προειδοποιώντας τους άλλους για την προσέγγισή τους. Όσο για το Snake’s Head, μάλλον θα πρέπει να κρατήσουμε όλες τις αναφορές φιδιών για Arisaemaδεν νομίζεις;

Πιθανώς η όψη από βιολετί σε μαύρο μερικών λουλουδιών Fritillary, καθώς και το σχήμα καμπάνας τους, ενέπνευσε και τα δύο κοινά ονόματα. Περισσότεροι σύγχρονοι κηπουροί προσπάθησαν να αναδείξουν το καρό κρίνο και το λουλούδι κότας της Γουινέας και φυσικά F. imperialis παίρνει ένα πέρασμα με το Crown Imperial, αλλά ποιος θα ξεχάσει ποτέ τους μεσαιωνικούς απόηχους αυτών των πρωτότυπων κοινών ονομάτων; Για όλο τον τύπο που παίρνουν, τα Fritillaries θα πρέπει πραγματικά να ανθίζουν γύρω από το Halloween!

Τα Fritillaries είναι Όμορφα και Διάφορα

Ωστόσο, παρά τη γοτθική εμφάνισή τους και το αντίθετο από γλυκό άρωμα, τα Fritillaries είναι απλά εκπληκτικές παρουσίες στον κήπο και έχουν μια μοναδική ομορφιά. Ας δούμε μόνο μερικά από τα 100+ είδη για να πάρουμε μια γεύση από το εύρος αυτού του λαμπτήρα.

F. imperialis – Crown Imperial

Υψώνεται πάνω από τις τουλίπες και αφήνοντας τους νάρκισσους ως απλούς χωματόδρομους, το Crown Imperial επιβεβαιώνει την εξουσία του στον κήπο με τους βολβούς της άνοιξης.

Που υψώνεται πάνω από τις τουλίπες και αφήνοντας τους νάρκισσους ως απλούς κυνηγούς εδάφους, το Crown Imperial επιβεβαιώνει την εξουσία του στον κήπο με βολβούς της άνοιξης.

Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν τους αρέσουν τα άλλα Fritillaries γενικά αγαπούν αυτό το είδος. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτά τα ανάποδα στεφανωμένα κεφάλια, με μάζες από κοντά, αιχμηρά φύλλα σαν κορυφές ανανά; Ακόμη και τα στελέχη είναι ελκυστικά, συχνά με σπορ μπορντό ή μαύρο τόνο για να ενισχύσουν την αντίθεση με τα (γενικά) πορτοκαλί ή κίτρινα άνθη. Crown Fritillary ξέρει ότι είναι ένα αστέρι, επίσης, που στέκεται πολύ ίσια και ψηλά πάνω από όλους τους άλλους λαμπτήρες στον ανοιξιάτικο κήπο. Μόνο ο γίγαντας Allium μπορεί πραγματικά να του δώσει ανταγωνισμό, και ποια είναι η απλή άνθιση της μπάλας ποδοσφαίρου στο φωτεινό χρώμα ντους του Fritillary;

Τα Crown Imperials ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης ή ακόμα και στις αρχές του καλοκαιριού στα περισσότερα κλίματα, κάτι που είναι μάλλον άδικο γιατί το ίδιο συμβαίνει και με οτιδήποτε άλλο στον κήπο. Δεν παίρνουν την προσοχή που τους αξίζει Τριαντάφυλλα και Παιώνιες και κάθε είδους άλλες ανθισμένες ομορφιές. Δοκιμάστε να τα φυτέψετε ανάμεσα σας Νάρκισσοι και Τουλίπεςακόμα κι αν έχετε διαδοχική φύτευση του Ημερήσια εκεί ήδη. Το Crown Imperial θα λάμψει σε ένα τέτοιο σκηνικό και θα πολιτογραφηθεί ευτυχώς μαζί με αυτούς που εξαπλώνονται Hemerocallis και πολλαπλασιάζοντας Νάρκισσος!

Έως και 30 καμπάνες από βιολετί έως μαύρο κοσμούν κάθε μεγαλοπρεπή στέλεχος περσικού φριτιλάρι

Έως και 30 καμπάνες από βιολετί έως μαύρο κοσμούν κάθε μεγαλοπρεπή στέλεχος του περσικού φριτιλάρι. Περιμένετε μέχρι να τα φωτίσει ο ήλιος!

F. persica – Περσικό Fritillary

Όπως τα μεγάλα Foxgloves σε ένα σχέδιο του Edward Gorey, αυτά είναι δραματικά καμπάνες από σκούρο μωβ έως ανθρακί κρέμονται από όλες τις πλευρές ενός ψηλού, παχύ, στιβαρού κοτσάνι που αποχρώνεται από πράσινο έως βιολετί. Κάτι σε αυτά υποδηλώνει ένα καντήλι και όταν ο ήλιος που ανατέλλει ή δύει πιάνει τα πέταλά τους, ανάβουν σαν φωτιστικά. Φυσικά, αυτό είναι μόνο το είδος: υπάρχουν και περσικά φριτιλάρια με λευκά άνθη. Μαζί παραλίγο να εκλιπαρούν τη Gertrude Jekyll να τους μετατρέψει σε ασπρόμαυρο περίγραμμα!

Αυτά τα φύλλα φτέρης είναι μάλλον όρθια και άκαμπτα, σαν να ανταγωνίζονται το στρατιωτικό ρουλεμάν του Fritillary, αλλά οι περισσότερες ανθεκτικές φτέρες προσφέρουν υπέροχη απαλή, λεπτή υφή αντίθεση με αυτά τα κρεμασμένα κουδούνια.

Αυτά τα φύλλα φτέρης είναι μάλλον αυστηρά όρθια, σαν να ανταγωνίζονται το στρατιωτικό ρουλεμάν του Fritillary, αλλά οι περισσότερες ανθεκτικές φτέρες προσφέρουν υπέροχη απαλή, λεπτή υφή αντίθεση με τα κρεμασμένα κουδούνια του περσικού Fritillary.

Τα Persian Fritillaries ανθίζουν στα μέσα της άνοιξης, συχνά γύρω στο Πάσχα, και είναι κάπως λιγότερο ανθεκτικά από τα Crown Imperials, πηγαίνοντας μόνο βόρεια ως τη ζώνη 6 με οποιαδήποτε αξιοπιστία. Ωστόσο, και αυτοί φυσικοποιούνται χαρούμενα όπου είναι ικανοποιημένοι, και τους αρέσει λίγη σκιά ή τουλάχιστον το φως του ήλιου το απόγευμα. Συνδυάζονται ιδιαίτερα καλά με Hardy Fernsεπίσης, και φυσικά είναι η συνέχεια από την άνοιξη έως το καλοκαίρι ελλέβορος σε οποιοδήποτε περίγραμμα απόχρωσης.

 

F. meleagris – Guinea Hen Flower

Απελευθερώνει αυτή τη μυρωδιά που απωθεί τα παράσιτα λίγα μόλις εκατοστά από το έδαφος, έτσι ώστε να είναι πολύ μακριά από τις ανθρώπινες μύτες, αλλά ακριβώς στο επίπεδο του ρύγχους για τα διεισδυτικά τρωκτικά!

Απελευθερώνει αυτή τη μυρωδιά που απωθεί τα παράσιτα λίγα μόλις εκατοστά από το έδαφος, έτσι ώστε να είναι πολύ μακριά από τις ανθρώπινες μύτες, αλλά ακριβώς στο επίπεδο του ρύγχους για τα διεισδυτικά τρωκτικά!

Προσφέροντας μια ωραία αντίθεση με το δράμα των Περσικών Fritillaries, Λουλούδι κότας Γουινέας είναι ένα μικρότερο, πιο ευγενικό, πιο ευγενικό Fritillary. Σχεδόν ένα πόδι ψηλά, βάζει στίγματα, σχεδόν καρό άνθη 2 ιντσών από καφέ και λευκό. Τα λουλούδια έχουν ένα κομψό σχήμα αμπαζούρ, πολύ ευχάριστο. Εμφανίζονται στα μέσα της άνοιξης, περίπου την ίδια εποχή με τους περσικούς φριτιλάρια και λίγο πριν από τους αυτοκρατορικούς του στέμματος.

Όπως και τα ξαδέρφια τους, φυσικοποιούνται στον ήλιο σε ημισκιά και προσφέρουν πιο κοντά στο έδαφος αρωματική προστασία για άλλα φυτά. Οι βολβοί Guinea Hen Flower έχουν επίσης το τεράστιο πλεονέκτημα ότι είναι λιγότερο ακριβοί από τα περισσότερα Fritillaries. Συνολικά, είναι πρόθυμοι να ευχαριστήσουν και είναι αρκετά ευχάριστοι στα όρια των δασικών εκτάσεων, στις μαζικές φυτεύσεις και στους σκιερούς κήπους με έμφαση.

Τα Fritillaries είναι γελοία εύκολο να αναπτυχθούν

Όπως όλες οι λάμπες, Φριτιλλάρια είναι η ίδια η απλότητα να φυτέψεις, με ένα καλό κόλπο:

Φυτέψτε τον βολβό στο πλάι, έτσι ώστε το νερό να μην μουλιάσει από την κορυφή.

Φυτέψτε τους Fritillary λαμπτήρες σας σε βάθος (8 ίντσες δεν είναι πάρα πολλές, στην περίπτωση των μεγάλων F. imperialis και μεγαλύτερο F. persica!). Ρίξτε λίγη άμμο ή άμμο στην τρύπα φύτευσης για να βελτιώσετε ακόμη περισσότερο την αποστράγγιση και δώστε στους βολβούς ένα ωραίο παχύ χειμωνιάτικο στρώμα. Τώρα έχετε ολοκληρώσει το σύνολο της εργασίας σας σε αυτά τα φυτά!

Στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού, αφού έχουν ανθίσει, τα Fritillaries τείνουν να αδρανούν. Εάν έχετε βασιστεί στο ύψος τους για μια ιδιαίτερη εμφάνιση, σκεφτείτε να τα φυτέψετε μεταξύ τους Μαγικοί Κρίνοι ή Spider Lilies, που θα εμφανιστούν απρόσμενα κάποια στιγμή το καλοκαίρι για να πάρουν τη θέση τους. Εάν έχετε φυτέψει το άνθος κότας Γουινέας με χαμηλότερη ανάπτυξη, Κρίνος φρύνων κάνει μια ωραία διαδοχική φύτευση.

Σκεφθείτε να φυτέψετε μερικούς βολβούς Fritillary αυτό το φθινόπωρο. Είναι ένα πείραμα στον κήπο που αξίζει να δοκιμάσετε. Και αν αποτύχουν να σας εντυπωσιάσουν, είναι τόσο εύκολο να ξεθάψετε τον αδρανή βολβό και να τον δώσετε σε έναν φίλο κηπουρό. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα ερωτευτείτε αυτά τα χρήσιμα, διακριτικά, εύκολα φυτά και ίσως μια μέρα να ξεχάσετε εντελώς τα Stinks, τους Lepros και τα Snake Heads.

The post Ανακαλύψτε Glorious Fritillaries! εμφανίστηκε πρώτα στο Επίσημο Blog του Park Seed.

Schreibe einen Kommentar