Πώς να δημιουργήσετε μια φυτική ύλη

4
Πώς να δημιουργήσετε μια φυτική ύλη

Οι σύνδεσμοι που περιέχονται σε αυτήν την ανάρτηση και αλλού στον ιστότοπό μου ενδέχεται να περιλαμβάνουν συνδέσμους συνεργατών. Όταν κάνετε μια αγορά μέσω αυτών των συνδέσμων, κερδίζω προμήθεια χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς. Συνδέομαι μόνο με προϊόντα και υπηρεσίες που αγαπώ – και που πιστεύω ότι θα λατρέψετε και εσείς!

Ένα από τα αγαπημένα μου εργαλεία είναι η φυτική μου ουσία materia medica. Είναι ένα εξατομικευμένο ημερολόγιο και αναφορά βοτάνων που διευκολύνει την αναζήτηση βοτάνων που έχω μελετήσει. Ουσιαστικά, περιέχει πολλές λεπτομερείς πληροφορίες σε ένα μέρος. Παρακάτω, θα μοιραστώ πώς ξεκίνησα το materia medica και πώς μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας.

Τι είναι το materia medica;

Αυτός ο τύπος ημερολογίου και αναφοράς για βότανα χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Materia medica είναι μια λατινική φράση που κυριολεκτικά σημαίνει «θεραπευτικά υλικά». Τα δημοσιευμένα παραδείγματα εκτείνονται από την αρχαιότητα μέχρι τα σύγχρονα βιβλία.

Μια έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε αρχικά στο Η Βοτανική Ακαδημία blog.

Το Materia Medica παίζει σημαντικό ρόλο στη βοτανοθεραπεία. Τα παλαιότερα μας δίνουν μια εικόνα για το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα φυτά σε πολύ διαφορετικές εποχές και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Εάν διαβάζετε ιστορική ιατρική ουσία, κάποια από τη γλώσσα μπορεί να είναι μπερδεμένη. Ίσως χρειαστεί να μελετήσετε κάποιο ιστορικό πλαίσιο προτού αρχίσει να βγάζει νόημα η παλαιότερη materia medica.

Αλλά μόλις κατανοήσουμε το πλαίσιο, μπορούμε να διακρίνουμε τα κοινά νήματα από την ιστορία που υφαίνουν τον δρόμο τους σε σύγχρονες χρήσεις και εμπνέουν σύγχρονες κλινικές δοκιμές και επιστημονική έρευνα. Μερικοί από τους σύγχρονους βοτανολόγους μας έχουν επίσης γράψει λαμπρά materia medica. Τα μοτίβα που συζητούν και οι συνδέσεις που περιγράφουν μας βοηθούν να χτίσουμε τις δικές μας δεξιότητες στα βότανα με σημαντικούς τρόπους.

Αν και η ανάγνωση του materia medica είναι ένας καλός τρόπος για να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας, η μάθηση είναι επίσης πρακτική. Γι‘ αυτό η δημιουργία ενός προσωπικού materia medica είναι ένα χρήσιμο εργαλείο εκμάθησης από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν όλοι οι βοτανολόγοι – από αρχάριους έως προχωρημένους!

Το materia medica σας γίνεται και βοήθημα μελέτης και αναφορά. Χρειάζεται χρόνος για να φτιάξεις ένα καλό materia medica, αλλά αξίζει τον κόπο! Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το δικό σας; Ακολουθούν οι καλύτερες συμβουλές μου για να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Ρύθμιση του materia medica σας

Τα παραδοσιακά materia medica είναι βιβλία με λεπτομερή προφίλ βοτάνων. Το σύγχρονο materia medica μπορεί να είναι πιο ευέλικτο. Δεν χρειάζεται να είναι καθόλου βιβλίο. Μερικές ιδέες περιλαμβάνουν:

  • βιβλίο σκίτσων ή περιοδικό
  • σημειωματάρια σε ένα πλαίσιο αρχείου
  • συνδετικό τριών δακτυλίων
  • αρχείο υπολογιστή

Το προσωπικό μου materia medica έχει πάρει πολλές μορφές όλα αυτά τα χρόνια. Μερικές φορές ήταν ένα απλό σημειωματάριο ή ένα αρχείο υπολογιστή. Τον τελευταίο καιρό, εργάζομαι σε ένα όμορφο αναμνηστικό materia medica. Είναι ένα διασκεδαστικό έργο και ένας υπέροχος τρόπος για να επανασυνδεθείτε με τη βοτανολογία σε βαθύ και ουσιαστικό επίπεδο.

Δημιουργία προφίλ βοτάνων

Είναι καλύτερο να έχετε ένα πρότυπο έτσι ώστε κάθε καταχώριση να περιέχει τον ίδιο τύπο πληροφοριών. Η εργασία από ένα πρότυπο θα παρέχει συνέπεια στις καταχωρίσεις σας στο materia medica.

Μην αφήσετε τον εαυτό σας να κατακλυστεί με τη διαδικασία, ωστόσο – πάρτε κάθε βότανο λίγο τη φορά. Είναι εντάξει να εργάζεστε σε μία καταχώρηση σε πολλές συνεδρίες.

Σκεφτείτε να αφήσετε λίγο επιπλέον χώρο μετά από κάθε είσοδο στο materia medica. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες πληροφορίες αργότερα. Εδώ είναι τι συμπεριλαμβάνω για κάθε προφίλ.

Στοιχεία αναγνώρισης

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τη βασική αναγνώριση για κάθε βότανο που χρησιμοποιείτε! Αυτή η ενότητα στο materia medica είναι για:

  • Επιστημονικό διώνυμο
  • κοινά ονόματα
  • εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται
  • πληροφορίες ανάπτυξης/προτιμώμενο ενδιαίτημα
  • πώς και πότε να συγκομίσετε
  • βοτανική περιγραφή

Είναι αλήθεια ότι το materia medica μπορεί να βασίζεται σε λέξεις χωρίς γραφικά ή εικονογραφήσεις. Ωστόσο, η προσθήκη γραφικών στο materia medica του δίνει μεγαλύτερη διάσταση.

Ορισμένα παλαιότερα χειρόγραφα έχουν όμορφες εικονογραφήσεις και ίσως θέλετε να προσθέσετε σκίτσα, σχέδια ή φωτογραφίες φυτών για να βοηθήσετε στην αναγνώριση. Η δημιουργία αυτών των σκίτσων ή των φωτογραφιών σας επιτρέπει να εστιάσετε στις μικρές λεπτομέρειες κάθε φυτού καθώς εργάζεστε.

Δράσεις και ενέργεια

Οι δράσεις ενός βοτάνου είναι οι παραδοσιακές φαρμακολογικές σημειώσεις που περιγράφουν τι κάνει το βότανο (όπως εάν το βότανο είναι στυπτικό ή διουρητικό).

Τα ενεργειακά είναι περιγραφές του πώς συμπεριφέρεται το βότανο στο σώμα. Αυτά λαμβάνουν υπόψη την προσωπική σύσταση – ένα βότανο μπορεί να είναι ψύξη, υγρασία, θέρμανση ή ξήρανση. Αυτή η έννοια προέρχεται από τη λαϊκή βοτανολογία.

Εάν εργάζεστε με το TCM, αυτή η ενότητα είναι επίσης ένα καλό μέρος για να σημειώσετε τις συγγένειες οργάνων και τις αντιστοιχίες των μεσημβρινών.

Συγκεκριμένες ενδείξεις

Ένα μόνο βότανο έχει συχνά ευρείες και ποικίλες εφαρμογές. Μερικές φορές, μπορεί να διαβάσετε ή να ανακαλύψετε στιγμές που ένα βότανο είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για έναν συγκεκριμένο σκοπό.

Όταν ένα βότανο είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για ένα συγκεκριμένο είδος ατόμου ή μια συγκεκριμένη περίσταση, αυτό είναι το μέρος για να σημειώσετε αυτές τις πληροφορίες.

Κλινική και σύγχρονη χρήση

Αυτό είναι το μέρος για να προσθέσετε σημειώσεις από σύγχρονες πηγές ειδήσεων και αναφορές σε επιστημονική βιβλιογραφία και κλινικές δοκιμές.

Είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για να προσθέσετε πληροφορίες που αντλείτε από σύγχρονους κλινικούς βοτανολόγους. Μπορεί να έχουν οξυδερκείς παρατηρήσεις από τη δουλειά τους που βασίζονται στην παραδοσιακή χρήση.

Παραδοσιακή χρήση και λαογραφία

Αυτή η ενότητα είναι ιδανική για ενδιαφέρουσες ιστορικές χρήσεις και παραδόσεις που σχετίζονται με ένα βότανο. Τα βότανα μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί ως μέρος θρησκευτικών τελετών, εποχιακών εορτασμών ή να έχουν συμπεριληφθεί στη μυθολογία ή στις λαϊκές ιστορίες.

Μερικές φορές οι ιστορικές χρήσεις είναι περισσότερο δεισιδαιμονικές παρά βασισμένες σε γεγονότα. Επομένως, προχωρήστε με προσοχή και προσπαθήστε να βρείτε το πλαίσιο που εξηγεί τη λογική της ιστορικής χρήσης.

Θέματα ασφάλειας

Οποιεσδήποτε γνωστές παρενέργειες θα πρέπει να αναφέρονται σε αυτήν την ενότητα. Θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε προφυλάξεις σχετικά με τη χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων ή αλλεργίες. Η Αμερικανική Ένωση Φυτικών Προϊόντων Εγχειρίδιο Βοτανικής Ασφάλειας είναι ένας από τους πιο χρήσιμους και καλά ερευνημένους οδηγούς για την ασφάλεια των βοτάνων.

Συνδυασμοί και παρόμοια βότανα

Συνταγές ή φόρμουλες (ιστορικές ή δικής σας επινόησης) μπορούν να μπουν σε αυτήν την ενότητα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια λίστα με άλλα βότανα με παρόμοιες χρήσεις, ώστε αυτή η ενότητα να γίνει εργαλείο διασταύρωσης.

Ξεκινώντας με ένα materia medica

Το personal materia medica είναι ένα λαμπρό εργαλείο για την εκμάθηση της βοτανολογίας. Η προσαρμογή του δικού σας είναι ένας ουσιαστικός τρόπος για να συνδεθείτε με τα βότανα. Όποια μορφή και να επιλέξεις, θα μάθεις πολλά!

Κάνω σκίτσα με στυλό και μελάνι και συχνά χρησιμοποιώ μολύβια νερομπογιάς στο materia medica μου. Προτιμώ να χρησιμοποιώ σημειωματάρια Archer και Olive – έχουν χοντρές, φωτεινές λευκές σελίδες που λειτουργούν καλά με μολύβια ακουαρέλας (μου αρέσουν πολύ Φάμπερ-Καστέλς) και Στυλό καλλιτέχνη Sakura pigma. (#affiliate links)

Τα σημειωματάρια Archer και Olive διατίθενται είτε σε κουκκίδες είτε σε λευκές σελίδες και έχουν όμορφα υφασμάτινα εξώφυλλα με στάμπα αλουμινίου. Νιώστε ελεύθεροι να χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο συνεργάτη μου για να λάβετε έκπτωση 15%. αν θέλετε δοκιμάστε τους!

Το Herbal Academy διαθέτει επίσης ένα δωρεάν εκτυπώσιμο materia medica μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Είναι το τέλειο μέρος για να ξεκινήσετε εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα πρότυπο. Είναι τέλεια αν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε συνδετικό με τρεις δακτυλίους. Η Ακαδημία έχει επίσης ένα όμορφο ιατρικό περιοδικό αυτό είναι πραγματικά υπέροχο (#affiliate). Το έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και μου άρεσε πολύ.

Πού να βρείτε αξιόπιστες πληροφορίες

Μόλις αποφασίσετε για ένα στυλ για το materia medica σας, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να γεμίζετε τις σελίδες. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο έργο να βρείτε αξιόπιστες πληροφορίες, αλλά υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί διαθέσιμοι πόροι, αν ξέρετε πού να ψάξετε. Μου η απόλυτη λίστα βιβλίων με βότανα έχει πολλές από τις αγαπημένες μου αναφορές για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε, και τις προσθέτω καθώς συνεχίζω να διαβάζω νέα βιβλία.

Εάν οι διαδικτυακοί πόροι είναι περισσότερο το στυλ σας, Το Herbarium με το Herbal Academy είναι υπέροχο (#affiliate). Περιέχει μια βάση δεδομένων με προφίλ βοτάνων με δυνατότητα αναζήτησης. Είναι πολύ προσιτό και περιλαμβάνει σε βάθος άρθρα και εντατικά για τη βοτανολογία που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτό εδώ. Διατηρώ μια συνδρομή λόγω των εντατικών και άρθρων και μου αρέσει να έχω πρόσβαση στη βάση δεδομένων όταν είμαι εν κινήσει.

Ανεξάρτητα από τους πόρους που επιλέγετε καθώς μελετάτε, φροντίστε να αναζητήσετε αξιόπιστες, καλά ερευνημένες πληροφορίες. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να κρατάτε σημειώσεις σχετικά με τα βιβλία και τους πόρους από τους οποίους αντλείτε καθώς δημιουργείτε τα προφίλ σας. Μου αρέσει να κρατάω μια βιβλιογραφία στο πίσω μέρος και μερικές φορές να χρησιμοποιώ αριθμημένες αναφορές. Η επαναφορά των βημάτων σας αργότερα για έλεγχο των γεγονότων – ή απλώς για λόγους περιέργειας – θα είναι πολύ πιο εύκολη.

Καλή τύχη να δημιουργήσετε το δικό σας φυτικό materia medica! Ελπίζω να απολαύσετε τη διαδικασία και το τελικό αποτέλεσμα ως μέρος του δικού σας ταξιδιού με βότανα.

Schreibe einen Kommentar