Συναντώντας το μυστηριώδες εργοστάσιο σωλήνων φάντασμα

3
Συναντώντας το μυστηριώδες εργοστάσιο σωλήνων φάντασμα

Οι σύνδεσμοι που περιέχονται σε αυτήν την ανάρτηση και αλλού στον ιστότοπό μου ενδέχεται να περιλαμβάνουν συνδέσμους συνεργατών. Όταν κάνετε μια αγορά μέσω αυτών των συνδέσμων, κερδίζω προμήθεια χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς. Συνδέομαι μόνο με προϊόντα και υπηρεσίες που αγαπώ – και που πιστεύω ότι θα λατρέψετε και εσείς!

Εργοστάσιο σωλήνων φάντασμα, monotropa uniflora, είναι ένα όμορφο και ασυνήθιστο αγριολούλουδο. Αυτός ο προβολέας εξηγεί τις συνήθειές του, τις ανάγκες διατήρησης και τις παραδοσιακές χρήσεις του. Πρόσφατα, βρήκα μια βάση από σωλήνα φάντασμα ενώ έκανα πεζοπορία σε προστατευμένη περιοχή. Η εύρεση αυτού του αιθέριου φυτού δίπλα σε ένα μονοπάτι όπου ήταν εύκολο να φωτογραφηθεί ήταν απολύτως απόλαυση. Ελπίζω να απολαύσετε τις φωτογραφίες και να μάθετε για αυτό το καταπληκτικό φυτό!

Μα δεν είναι μανιτάρι;

Πρώτον, ξέρω τι σκέφτεσαι! Μοιάζει με μανιτάρι. Έχει μικρούς, χλωμούς μίσχους και πεσμένα λουλούδια που μοιάζουν με ασυνήθιστα καπάκια μανιταριών με την πρώτη ματιά. Δεν υπάρχουν φύλλα να φαίνονται. Αναπτύσσεται σε υγρά, σκιερά μέρη και αναβλύζει από τα νεκρά φύλλα σαν απόκοσμα φαναράκια νεράιδων.

Ωστόσο, είναι στην πραγματικότητα ένα παρασιτικό φυτό που δεν παράγει μόνη της χλωροφύλλη. Τρέφεται από ρίζες δέντρων και δεν χρειάζεται φωτοσύνθεση, γι‘ αυτό αναπτύσσεται εύκολα ακόμα και σε βαθιά σκιά. Αν συντρέχουν δηλαδή οι κατάλληλες προϋποθέσεις!

Οικότοπος φυτών σωλήνων φάντασμα

Ο σωλήνας φάντασμα υπάρχει σε πολλές πολιτείες, αλλά δεν είναι απαραιτήτως κοινός. Πολλές από τις απαιτήσεις ενδιαιτημάτων του παραμένουν μυστήριο και είναι δύσκολο να διαδοθούν. Υπάρχει μια σχέση μεταξύ των ριζών των μυκήτων (μυκόρριζα) και της ικανότητας του φυτού να αναπτύσσεται. Αναπτύσσεται μόνο σε μικτά, ώριμα δάση σκληρού ξύλου και προτιμά υγρές, σκιερές περιοχές.

Lady slippers orchid, (Cypripedium acaule) είναι το ίδιο από αυτή την άποψη. Και τα δύο φυτά είναι παραδείγματα της εξαιρετικής ισορροπίας και αλληλεξάρτησης που εμφανίζεται στα δασικά οικοσυστήματα.

Φυτικές χρήσεις του φυτού σωλήνων φάντασμα

Υπάρχει μια καταχώριση για τον σωλήνα φάντασμα στο King’s American Dispensatory. Σύμφωνα με τον King’s, ο σωλήνας φάντασμα είναι ηρεμιστικό, νευρικό και αντισπασμωδικό και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για:

  • σπασμωδικές και σπασμωδικές διαταραχές του νευρικού συστήματος
  • διαλείποντες και διαλείποντες πυρετοί
  • νευρική ευερεθιστότητα και πόνος

Ο σωλήνας φάντασμα είναι μέρος της materia medica ορισμένων σύγχρονων βοτανολόγων, αλλά η χρήση του είναι αμφιλεγόμενη. Οι παραδοσιακές πηγές χρησιμοποιούν τις ρίζες, αλλά τα λουλούδια από μόνα τους φαίνεται να είναι εξίσου χρήσιμα (Donahue, 2013). Άλλοι βοτανολόγοι προτιμούν να χρησιμοποιούν την ουσία λουλουδιών.

Η συγκομιδή των λουλουδιών ή η παρασκευή λουλουδιών παρακάμπτει πολλά από τα θέματα διατήρησης και τη διαμάχη. Το να αφήνουμε τις ρίζες ανενόχλητες φαίνεται να είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος αλληλεπίδρασης με τον σωλήνα φάντασμα.

Επιπλέον, οι σύγχρονοι βοτανολόγοι εστιάζουν στις χρήσεις των νεύρων του και γενικά το επιφυλάσσουν για ψυχιατρικά επείγοντα περιστατικά και περιπτώσεις όπου άλλα βότανα φαίνεται να μην μπορούν να παρέχουν επαρκή υποστήριξη. Λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες του οικοτόπου του και ότι δεν καταλαβαίνουμε πλήρως πώς να το πολλαπλασιάσουμε σκόπιμα, νομίζω ότι είναι καλή ιδέα.

Ηθική χρήση της εγκατάστασης σωλήνων φάντασμα

Δεν έχω πρόσβαση σε μια υγιή βάση ghost pipe, επομένως δεν την έχω χρησιμοποιήσει προσωπικά. Απ‘ ό,τι καταλαβαίνω, είναι άφθονο σε κάποιες περιοχές και σπάνιο σε άλλες. Κάποια χρόνια είναι άφθονα και άλλα όχι. Αντί να συλλέγετε τη δική σας άγρια ​​συγκομιδή, προτείνω να προμηθευτείτε από έναν βοτανολόγο με γνώμονα τη διατήρηση και μια υγιή θέση σε ιδιωτική γη.

Εάν είστε αρκετά τυχεροί και βρείτε αυτό το όμορφο φυτό στη δική σας ιδιοκτησία, ελπίζω να το προσέξετε πολύ. Η τήρηση προσεκτικών αρχείων σχετικά με τους βιότοπους, τα συνυπάρχοντα είδη και τις ετήσιες συνθήκες ανάπτυξης θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκάλυψη ορισμένων από τα μυστήρια του και να διευκολύνει τη διατήρησή του.

Τρόποι σύνδεσης με σπάνια βότανα

Ακόμη και πριν βρω τη βάση του ghost pipe τις προάλλες, με είχε στο μυαλό μου αρκετά, μάλλον ανεξήγητα. Οι περισσότερες πηγές λένε ότι ανθίζει Μάιο-Σεπτέμβριο, οπότε το να το βρεις τον Οκτώβριο ήταν επίσης πολύ ιδιαίτερο. Διαλογίζομαι πολύ (ή με, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας) τα φυτά που βλέπω στις βόλτες μου. Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους συνδέομαι με τα φυτά κατά τη διάρκεια των διαλογισμών μου περιλαμβάνουν:

  • Σχεδιάζοντας το φυτό σε ένα βιβλίο σκίτσων
  • Διαλογισμός με το φυτό κοντά
  • Φωτογραφία
  • Δημιουργία ενός μικρού πίνακα ή καρτ ποστάλ για το βωμό ενός καλλιτέχνη
  • Εργασία με την ουσία του λουλουδιού κατά τη διάρκεια του διαλογισμού
  • Έρευνα για το φυτό και δημιουργία καταχώρησης materia medica

Ο διαλογισμός στο ghost pipe ήταν μια όμορφη εμπειρία και ανυπομονώ να μοιραστώ περισσότερα από την ιστορία. Υπάρχουν ακόμη πολλά που εμείς, ως κοινωνία, προτιμούμε να κρατάμε στη σκιά εκεί που δεν χρειάζεται να τα κοιτάμε. Το ghost pipe είναι σίγουρα ένα φυτό για τα σκιερά μέρη. Μας υπενθυμίζει επίσης ότι είμαστε όλοι μέρος της ίδιας εμπειρίας ζωής, που συνδέονται με ιστούς στο χώμα.

βιβλιογραφικές αναφορές

Felter, HW, Lloyd, JU, (1898) King’s American Dispensatory. https://www.henriettes-herb.com/eclectic/kings/monotropa.html

Δασική Υπηρεσία Ηνωμένων Πολιτειών (ND) Monotropa uniflora- Ghost Plant, Indian Pipe. https://www.fs.fed.us/wildflowers/beauty/mycotrophic/monotropa_uniflora.shtml

Donahue, S. (2013) Ghost Pipe: ένα ελάχιστα γνωστό νεύρο. https://www.americanherbalistsguild.com/sites/default/files/donahue_sean_-_ghost_pipe-_a_little_known_nervine.pdf

Schreibe einen Kommentar