Το Mullein χρησιμοποιεί σύμφωνα με την παραδοσιακή βοτανολογία

5
Το Mullein χρησιμοποιεί σύμφωνα με την παραδοσιακή βοτανολογία

Οι σύνδεσμοι που περιέχονται σε αυτήν την ανάρτηση και αλλού στον ιστότοπό μου ενδέχεται να περιλαμβάνουν συνδέσμους συνεργατών. Όταν κάνετε μια αγορά μέσω αυτών των συνδέσμων, κερδίζω προμήθεια χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς. Συνδέομαι μόνο με προϊόντα και υπηρεσίες που αγαπώ – και που πιστεύω ότι θα λατρέψετε και εσείς!

Mullein (Verbascum thapsus) είναι μια εντυπωσιακή παρουσία κατά μήκος των δρόμων και στον κήπο με βότανα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα παχιά, απαλά φύλλα και τα κίτρινα άνθη του τραβούν την προσοχή και προκαλούν την περιέργεια. Η παραδοσιακή βοτανοθεραπεία έχει περάσει πολλές χρήσεις φλόμου στους σύγχρονους βοτανολόγους για να μάθουν καθώς συνδέονται με αυτό το φυτό.

Τα χρήσιμα μέρη του φλόμου

Τα άνθη, τα φύλλα και οι ρίζες του Mullein είναι όλα χρήσιμα είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα. Τυπικά, η αποξηραμένη μορφή είναι πιο εύκολα διαθέσιμη. Τα αποξηραμένα φύλλα φλόμου πρέπει να έχουν απαλό και γκριζωπό χρώμα. Τα άνθη του Mullein παραμένουν ανοιχτό κίτρινο όταν στεγνώσουν σωστά. Τα ξεθωριασμένα, καφέ ή μουχλιασμένα λουλούδια ή φύλλα δεν είναι υγιεινά. Είναι καλό να βάλετε παλιό φλόμο σε ένα σωρό κομπόστ ή να το πασπαλίσετε γύρω από έναν κήπο αντί να το πετάξετε στα σκουπίδια.

Μια επισκόπηση των χρήσεων του φλόμου

Στην παραδοσιακή βοτανολογία, η φλόμος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για το αναπνευστικό σύστημα, το νευρικό σύστημα και το μυοσκελετικό σύστημα.

Είναι πιο συνηθισμένο να βρίσκουμε το φλόγκο ως έγχυμα (επίσης γνωστό ως τσάι) ή ως εκχύλισμα με βάση το αλκοόλ για εσωτερική χρήση. Το έγχυμα Mullein παρασκευάζεται καλύτερα σε φακελάκι τσαγιού ή φιλτράρεται μέσω φίλτρου καφέ ή μουσελίνας. Τα φύλλα καλύπτονται από μαλακές τρίχες που είναι ερεθιστικές για το στόμα και το λαιμό, αλλά το στραγγίσιμο του τσαγιού το κάνει πιο ευχάριστο στην κατανάλωση.

Το Mullein είναι επίσης ένα καταπραϋντικό τοπικό συστατικό όταν παρασκευάζεται σωστά. Το εμποτισμένο λάδι είναι ένα χρήσιμο τοπικό από μόνο του και ως βάση για την παρασκευή αλοιφών.

Πόσο mullein να χρησιμοποιήσω;

Σύμφωνα με τον βοτανολόγο David Hoffman, 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα φύλλα ή λουλούδια ανά φλιτζάνι ζεστό νερό φτιάχνουν μια μερίδα έγχυμα, το οποίο χρησιμοποιείται τρεις φορές την ημέρα. Για εκχύλισμα αναφέρει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν 2,5-5ml ανά μερίδα έως και τρεις φορές την ημέρα. Η σύστασή του είναι ένα εκχύλισμα 1:5 σε αλκοόλη 40%.

Προτιμώ να χρησιμοποιώ 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο βότανο ανά φλιτζάνι νερό – και φροντίστε να το στραγγίσετε μέσω ενός φίλτρου καφέ! Το Mullein έχει πολλές μαλακές τρίχες που καλύπτουν τα φύλλα και τα άνθη που δημιουργούν μια δυσάρεστη, γαργαληρή εμπειρία αν δεν φιλτράρονται.

Παρακάτω, βρείτε τις παραδοσιακές χρήσεις του φλόμου. Έχω συμπεριλάβει συνδέσμους προς το αρχικό υλικό πηγής, ώστε να μπορείτε να διαβάσετε μόνοι σας τα παλιά βότανα! Υπάρχει επίσης ένα σύνδεσμος στο άρθρο μου με οδηγίες για την παρασκευή του δικού σας τσαγιού από mullein.

Αναπνευστική υποστήριξη

Στην παραδοσιακή γλώσσα, το mullein είναι ενυδατικό και χαλαρωτικό. Επιστρέφει την υγρασία στους ιστούς που είναι ξηροί. Παραδείγματα των παραδοσιακών εποχών για τη χρήση φλόμου περιλαμβάνουν ξηρό, γαργαλητό βήχα ή ξηρό, σκληρό βήχα και αλλεργίες με αίσθημα «γεμάτου» στο κεφάλι ή την πίεση των κόλπων (Wood, 2008) Σε παραδοσιακά περιβάλλοντα, το mullein παρέχει υποστήριξη για πολλές ασθένειες που επηρεάζουν την πνεύμονες και πιστεύεται ότι έχει θρεπτική και ενισχυτική συγγένεια με την αναπνευστική οδό. (Ξύλο, 2008)

Το Mullein χρησιμοποιεί για μυοσκελετική υποστήριξη

Ο βοτανολόγος Matthew Wood χρησιμοποιεί φλόμος για μυοσκελετική υποστήριξη. Σύμφωνα με τον Wood, το mullein είναι χρήσιμο όταν υπάρχει πόνος και δυσκαμψία που προκύπτουν από την έλλειψη λίπανσης στις αρθρώσεις. Λόγω της συγγένειας του φλόμου με τα νεύρα, βρίσκει το φλόμο ιδιαίτερα υποστηρικτικό για τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

Πεπτική υποστήριξη με mullein

Σύμφωνα με το King’s American Dispensatory, οι παραδοσιακοί δυτικοί βοτανολόγοι χρησιμοποιούσαν επίσης φλόγκο για φλεγμονώδεις καταστάσεις του εντέρου και ασθένειες όπως η δυσεντερία, η διάρροια, οι αιμορροΐδες και τα έλκη (Felter & Llyod, 1898). Ευνοούσαν τα τσάγια για εσωτερική χρήση και τα τοπικά καταπλάσματα για τις αιμορροΐδες.

Φλόμος και ανοσία

Ο βοτανολόγος και γιατρός William Cook (1869) σημείωσε ότι η φλόμος ήταν χρήσιμη για χρόνια αποστήματα και διογκωμένους λεμφαδένες (Wood, 2008). Μια άλλη αναφορά για διογκωμένους αδένες είναι διαθέσιμη στο King’s, το οποίο αναφέρει ότι εφαρμόζονταν καταπλάσματα στον λαιμό για αμυγδαλίτιδα και παρωτίτιδα (Felter & Lloyd, 1989).

Μια μοντέρνα ματιά στο mullein

Όπως και οι παραδοσιακοί ομολόγους τους, οι σύγχρονοι βοτανολόγοι βραβεύουν το mullein για την ευελιξία του. Τα φύλλα, τα άνθη και οι ρίζες είναι όλα χρήσιμα ως σιρόπια, τσάι, καταπλάσματα, εγχυμένα έλαια και αλοιφές.

Το Mullein oil είναι ένα απαραίτητο προϊόν σύμφωνα με πολλούς σύγχρονους βοτανολόγους. Είναι ενδιαφέρον ότι του Felter The Eclectic Materia Medica ρίχνει σκιά στο φολέλαιο. King’s American DispensatoryΟ , από την άλλη, διαφωνεί με τον Felter και τάσσεται με τους σύγχρονους βοτανολόγους.

Παρόλο που υπάρχουν ιστορικές αναφορές για τη χρήση των σπόρων (όπως στο King’s), οι περισσότεροι σύγχρονοι βοτανολόγοι τους αποφεύγουν. Οι σπόροι Mullein περιέχουν ροτενόνη, η οποία είναι δηλητήριο και εντομοκτόνο για τα ψάρια (Riaz et al, 2013). Ο βοτανολόγος Ryan Drum έχει περισσότερες πληροφορίες για φλόμος και ροτενόν στην ιστοσελίδα του.

Περισσότεροι πόροι φλόκων

Εξακολουθείτε να είστε περίεργοι για το mullein; Απολαύστε αυτά τα άρθρα εδώ στο blog!

Πότε να μαζέψετε άνθη, φύλλα και ρίζες φλόμου

Πώς να φτιάξετε τσάι από mullein

βιβλιογραφικές αναφορές

Hoffman, D. (2003). Ιατρική Βοτανολογία: η επιστήμη και η πρακτική της βοτανοθεραπείας. Ρότσεστερ. Healing Arts Press.

Felter, HW, Lloyd, JU (1898). King’s American Dispensatory. https://www.henriettes-herb.com/eclectic/kings/verbascum.html

Felter, H. (1922) Η εκλεκτική ιατρική, φαρμακολογία και θεραπευτική ύλη. https://www.henriettes-herb.com/eclectic/felter/verbascum-thap.html

Muhammad, R., Muhammad, Z., Jaafar, H. (2013) Κοινή φλόμος, φαρμακολογικές και χημικές πτυχές. Brazilian Journal of Pharmacognosy. Τόμος 23, Τεύχος 6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0102695X13701261

Wood, M. (2008) The Earthwise Herbal: Ένας πλήρης οδηγός για τα φαρμακευτικά φυτά του παλιού κόσμου. Μπέρκλεϋ. Βιβλία του Βορείου Ατλαντικού.

Πού να βρεις φλόμος

Σπόροι Mullein προς πώληση στην Strictly Medicinal Seeds (για να μπορέσετε να μεγαλώσετε το δικό σας)

Λουλούδια Mullein προς πώληση στο Mountain Rose Herbs (#υιοθετώ)

Αποξηραμένο φύλλο φλόμου προς πώληση στο Mountain Rose Herbs (#υιοθετώ)

Schreibe einen Kommentar