Όταν ο Νάρκισσος ξέρει ότι τον έχετε καταλάβει (15 ενέργειες που πρέπει να κάνετε)

0
Όταν ο Νάρκισσος ξέρει ότι τον έχετε καταλάβει (15 ενέργειες που πρέπει να κάνετε)

Τι συμβαίνει όταν οι ναρκισσιστές ξέρουν ότι τους έχεις?

Οι αντιδράσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το άτομο, την κατάσταση και τη σοβαρότητα της κατάστασης ψυχικής υγείας του.

Ωστόσο, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, όταν ένας ναρκισσιστής συνειδητοποιεί ότι τελειώσατε με μια σχέση, δεν αντιδρούν καλά.

Το ίδιο συμβαίνει όταν τους αντιμετωπίζεις με κατηγορίες ή απειλητικά γεγονότα.

Ως εκ τούτου, είναι συνετό να προετοιμαστείτε προτού δεσμεύσετε έναν ναρκισσιστή με προκλητικές πληροφορίες.

Αλλά προτού ξεσυσκευάσουμε τα καρύδια και τα μπουλόνια της ενασχόλησης με έναν ναρκισσιστή που γνωρίζει ότι είστε μαζί του, ας κάνουμε μια διάκριση.

Ο καθημερινός ναρκισσισμός – γνωστός και ως εγωκεντρισμός – είναι ένα κοινό ανθρώπινο χαρακτηριστικό με το οποίο όλοι ταλαιπωρούμαστε λόγω των σκληρών ενστίκτων επιβίωσής μας.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε πιο εγωκεντρικοί από όσο φανταζόμαστε.

Ωστόσο, η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (NPD) — η οποία επηρεάζει περίπου 5% του πληθυσμού — είναι μια ακραία κατάσταση συμπεριφοράς που έχει τις ρίζες του σε παιδικό τραύμα που προκαλεί τους φορείς να προσκολλώνται στο α μεγαλειώδη αίσθηση του εαυτού.

Τα άτομα με NPD απορρίπτουν επιθετικά κάθε είδους κριτική και τα πράγματα συνήθως γίνονται τεταμένα όταν έρχονται αντιμέτωποι με σκληρές αλήθειες.

Τι συμβαίνει όταν ένας νάρκισσος εκτίθεται;

Τι συμβαίνει όταν ο νάρκισσος ξέρει ξέρεις το μυστικό τους;

Συνήθως, αντιλαμβάνονται τις επικρίσεις ως επικίνδυνες απειλές και επιτίθενται στον αγγελιοφόρο.

Γιατί συμπεριφέρονται έτσι; Τυπικά, το NPD έχει τις ρίζες του στο βαθύ άγχος της παιδικής ηλικίας.

Όταν κάποιος με τη διαταραχή αισθάνεται ότι ένας συνάδελφος, ένας σύντροφος, ένας φίλος ή ακόμα και ένα παιδί τον βλέπει ως κάτι λιγότερο από τέλειο, η συνειδητοποίηση πυροδοτεί τη μοναξιά και τα στιλέτα εγκατάλειψης, τα οποία τον ωθούν αμέσως να ρίξουν συναισθηματικές ασπίδες και να αντεπιτεθούν.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, το πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι να ακυρώσουν το άτομο που τους αντιμετωπίζει.

Από εκεί, μπορεί να πάει με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το περιβάλλον και άλλους ελαφρυντικούς παράγοντες.

Πώς θα αντιδράσει ένας ναρκισσιστής αν ξέρει ότι χάνει τον έλεγχο πάνω σας;

Οι ναρκισσιστές δεν εγκαταλείπουν εύκολα τον έλεγχο. Είναι σκληρά καλωδιωμένοι να αντιστέκονται στην ανατροπή πάση θυσία, με αποτέλεσμα την απόλυτη προσωπικότητα «το πιάτο αλλά δεν το αντέχεις».

όταν ο νάρκισσος ξέρει ότι τον έχεις καταλάβει

Επιπλέον, ζουν σε κατασκευασμένους κόσμους με οδηγό την αυταπάτη. Η «αλήθεια» γίνεται υποκειμενική έννοια όταν έχουμε να κάνουμε με έναν ναρκισσιστή. Μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι λένε ψέματα.

Έτσι πώς ενεργεί ένας νάρκισσος όταν το μάθει; Σε πολλές περιπτώσεις, θα:

 • Αναπτύξτε απειλές
 • Ενισχύστε τη χειραγώγηση και τη γοητεία
 • Δώστε σας τη σιωπηλή θεραπεία
 • Σε κουτσομπολεύουν και λερώνουν το όνομά σου
 • Σε παρακολουθώ
 • Σκουπίστε και σας προκαλεί σε μια προσπάθεια να σπάσει την αυτοπεποίθησή σας

15 ενέργειες που πρέπει να κάνετε όταν ο νάρκισσος ξέρει ότι τον έχετε καταλάβει

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για την οργή ενός ναρκισσιστή. Αλλά να θυμάστε ότι ορισμένοι ασθενείς με NPD είναι πιο επικίνδυνοι από άλλους, κάτι που μπορεί να απαιτήσει περαιτέρω προστατευτική δράση.

1. Προστατέψτε τον εαυτό σας

Η πρώτη δουλειά όταν αντιμετωπίζετε έναν ναρκισσιστή με την αλήθεια —είτε για την κατάστασή του είτε για κάτι άλλο— είναι να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Έχει ο ναρκισσιστής πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα ή άλλα όπλα; Εάν ναι, εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε τη συνομιλία κάπου δημόσια όπου δεν μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτές.

Υπάρχει πιθανότητα ο νάρκισσος να σας επιτεθεί; Και πάλι, αν ναι, μην τους αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα μέρος να πάτε εάν τα πράγματα πάνε γρήγορα νότια. Κατά προτίμηση, θα πρέπει να είναι κάπου που ο νάρκισσος δεν γνωρίζει.

2. Αγνοήστε τους

Εάν ο νάρκισσος στη ζωή σας είναι περισσότερο ζεστός παρά επικίνδυνος, το να αγνοήσετε τις εκρήξεις του είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, βάλτε την αλήθεια σας στο τραπέζι και, στη συνέχεια, μην παραμένετε για την ευαισθησία τους. Με πιο ήπιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι τόσο απλό.

3. Λάβετε θεραπεία

Εάν πρέπει να φέρετε μια σκληρή αλήθεια στο κατώφλι ενός ναρκισσιστή και έχετε τους πόρους, οργανώστε μια συνεδρία θεραπείας νωρίτερα.

Τα άτομα με NPD μπορεί να είναι αδίστακτα όταν αισθάνονται ότι τους επιτίθενται και οι συνέπειες μπορεί να προκαλέσουν όλεθρο στην ψυχική σας υγεία. Μερικές συνεδρίες θεραπείας μπορεί να βοηθήσουν πολύ στην αντιστάθμιση της συναισθηματικής επίθεσης.

Επίσης, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν θεραπευτή πριν από την αντιπαράθεση. Μπορεί να έχουν χρήσιμες συμβουλές προσαρμοσμένες στην ακριβή κατάστασή σας.

4. Μην πέφτετε στην επίθεση γοητείας

Αντιμετωπίστε την επίθεση της γοητείας! Μπορεί να ακούγεται αντίθετο, αλλά πολλοί ναρκισσιστές θα επικεντρωθούν στον μαγνητισμό όταν νιώσουν ότι απειλούνται. Το μυαλό τους φοβάται την εγκατάλειψη, γι‘ αυτό κάνουν ό,τι πρέπει για να κρατήσουν τους ανθρώπους γύρω τους.

Αυτή η τακτική λειτουργεί πολύ καλά σε άτομα που επιθυμούν επικύρωση με τη μορφή συντροφικότητας. Εάν είστε εσείς, προετοιμαστείτε διπλά σκληρά για την αναμέτρηση.

5. Θέστε όρια

Είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, ο καθορισμός ορίων είναι πάντα μια καλή ιδέα και είναι απολύτως απαραίτητο όταν αντιμετωπίζετε έναν ναρκισσιστή – ειδικά αν του μεταφέρετε πληροφορίες ή ειδήσεις που αμφισβητούν τη διογκωμένη αίσθηση του εαυτού τους.

Πριν μπείτε, σημειώστε τα όριά σας. Σκέψου τα. Δεσμευτείτε απέναντί ​​τους. Όταν έρθει η ώρα, θα μπορείτε να έχετε πιο εύκολη πρόσβαση.

6. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας

Οι ναρκισσιστές είναι κύριοι χειριστές με ταλέντο να περιστρέφουν καταστάσεις και να κατηγορούν όλους τους άλλους για τις ατασθαλίες τους. Συχνά, χρησιμοποιούν τους ανθρώπους στη ζωή τους ως σκουπίδια προβολής. Προτού λοιπόν αντιμετωπίσετε κάποιον με κάτι δύσκολο, ζωσθείτε!

Γιατί θα προσπαθήσουν να αναστρέψουν το σενάριο και να σε βάλουν στο ρόλο του κακού περιεχομένου. Μην το πέφτετε. Μην τους αφήσετε να βουτήξουν στα λογικά σας.

Εάν ένας παθολογικός ναρκισσιστής καταλάβει ότι τον έχετε καταλάβει, τα πράγματα μπορεί να γίνουν άσχημα. Εάν είστε παντρεμένοι ή έχετε παιδιά, ίσως είναι καιρός να βάλετε τις νόμιμες πάπιες σας στη σειρά.

όταν ο νάρκισσος ξέρει ότι τον έχεις καταλάβει

Βρείτε έναν δικηγόρο που λειτουργεί μόνο για εσάς — όχι κάποιον που να συνδέεται με τον νάρκισσο με οποιονδήποτε τρόπο.

8. Αποκτήστε τον δικό σας τραπεζικό λογαριασμό

Η μεγάλη μου θεία Μόλι συνήθιζε να δίνει μια συμβουλή, ξανά και ξανά: «Κυρίες», χασκογελούσε, «βεβαιωθείτε ότι έχετε τα δικά σας χρήματα στον τραπεζικό σας λογαριασμό!» Ήταν μια πρωτοποριακή συμβουλή από μια ηλικιωμένη γυναίκα — και είναι μια συμβουλή που κάθε «κυρία» πρέπει να λαμβάνει υπόψη!

Η ζωή είναι ένα χαοτικό τρενάκι του λούνα παρκ και το να κρύβεις λίγο «χρήματα που τρέχουν μακριά», όπως το αποκαλούσε η βρετανική αριστοκρατία, έχει πρακτικό νόημα.

Αυτό ισχύει διπλά όταν έχετε να κάνετε με έναν ναρκισσιστή που μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή. Εάν εκραγούν και πρέπει να κάνετε μια γρήγορη απόδραση, το να έχετε έναν λογαριασμό που δεν μπορούν να αποστραγγίσουν ή να παγώσουν θα μπορούσε να αποδειχθεί ανεκτίμητη.

Αυτή η συμβουλή μπορεί να ακούγεται δραματική, αλλά ποτέ δεν μπορείτε να είστε πολύ προσεκτικοί όταν πρόκειται για έναν πυροδοτημένο ναρκισσιστή.

9. Πείτε στους φίλους

Είναι σοφό να διατηρείτε την οικογένεια και τους καλούς φίλους σε επαφή. Δεν σας προτείνουμε να δημοσιεύετε σχετικά με την κατάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημερώνοντας τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, αυτό θα μπορούσε να έχει μπούμερανγκ.

Αλλά ο στενός σας κύκλος θα πρέπει να καταλάβει τι συμβαίνει. Εάν σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τον ναρκισσιστή σε δεδομένο χρόνο και τόπο, δώστε του και αυτές τις πληροφορίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να θέλετε ακόμη και ένας φίλος να έρθει μαζί σας ως εφεδρικό.

10. Ενημερώστε το αφεντικό σας

Κάντε αυτό μόνο εάν ο νάρκισσος στη ζωή σας είναι επικίνδυνος. Επιπλέον, ακολουθήστε το πρωτόκολλο που καθιερώθηκε στον χώρο εργασίας σας. Εκτός από τις επιφυλάξεις, το να αφήσετε κάποιον στη δουλειά να μπει στο βρόχο μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο.

Όχι μόνο μπορούν να χτυπήσουν τον κώδωνα του κινδύνου αν κάτι πάει στραβά, αλλά μπορεί να είναι σε θέση να σας καθιερώσουν σε καλύτερη θέση, δίνοντάς σας την ελευθερία να ξεφύγετε από μια δύσκολη κατάσταση στο σπίτι.


Περισσότερα σχετικά άρθρα

29 επιτόπου σημάδια ότι έχετε έντονη προσωπικότητα

15 κορυφαία προειδοποιητικά σημάδια ενός εγωκεντρικού και εγωκεντρικού ατόμου

9 κορυφαία σημάδια ότι ένας νάρκισσος έχει τελειώσει πραγματικά μαζί σας


11. Αποκλείστε τους στα Social Media

Οι ναρκισσιστές λατρεύουν να συκοφαντούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με καμπάνιες συκοφαντίας εναντίον ανθρώπων που αντιλαμβάνονται ως απειλές. Όχι μόνο θα καταπνίξουν τους δημόσιους λογαριασμούς και τα DM σας με άσχημα σχόλια, αλλά θα χτυπήσουν και τις συνδέσεις σας.

Εκτός εάν η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να δικαιολογεί μια περιοριστική εντολή, η καλύτερη πορεία δράσης είναι ο αποκλεισμός. Ενθαρρύνετε τους φίλους σας να κάνουν το ίδιο.

12. Να είσαι συμπονετικός

Αν και μερικές φορές φαίνεται αδύνατο, το να αφήνεις τη συμπόνια να οδηγεί τον δρόμο μπορεί να είναι ένα καταπραϋντικό βάλσαμο. Άλλωστε, ο οίκτος είναι λιγότερο αγχωτικό συναίσθημα από τον θυμό. Η κατανόηση μας επιτρέπει να προχωρήσουμε ήρεμα. Η αγανάκτηση μπορεί να μας διώξει από μια προεξοχή.

Όταν λοιπόν έχετε να κάνετε με έναν ναρκισσιστή, προσπαθήστε να θυμάστε ότι η συμπεριφορά του έχει τις ρίζες του στο τραύμα. Ή, για να το πω πιο απλά: είναι όπως είναι γιατί κάποιος τους αντιμετώπιζε σαν βρωμιά σε μικρή ηλικία.

όταν ο νάρκισσος ξέρει ότι τον έχεις καταλάβει

Προστατευτικά και αντανακλαστικά ανέπτυξαν έναν ακραίο αμυντικό μηχανισμό με τη μορφή NPD.

13. Don’t Poke / Γίνε ο μεγαλύτερος άνθρωπος

Εάν έχετε ήδη έναν ναρκισσιστή στη γωνία, προσπαθήστε να γίνετε το μεγαλύτερο άτομο και μην τρυπάτε περαιτέρω τον ήδη φθαρμένο δράκο.

Πείτε αυτό που θέλετε να πείτε, αλλά αποφύγετε να βγείτε σε εφαπτόμενες που το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν και να κλιμακώσουν την κατάσταση.

14. Να είστε σταθεροί στην απόφασή σας

Μόλις αντιμετωπίσετε έναν ναρκισσιστή, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνετε σταθεροί. Αν δουν ένα άνοιγμα για να χειραγωγήσουν την κατάσταση – ή την προοπτική σας – θα βουτήξουν με το κεφάλι. Εάν παραιτηθείτε, θα το χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους.

Διασκεδάζουν με την αναποφασιστικότητα και είναι ικανοί να την αξιοποιούν για να μετακινούν τους ανθρώπους σαν πιόνια. Να είστε ενήμεροι και να σταθείτε στη θέση σας!

15. Μετακόμιση

Εάν ζείτε σε ένα νοικοκυριό NPD και το ταλαιπωρημένο μέρος συνειδητοποιεί ότι το έχετε καταλάβει, ίσως είναι καιρός να φύγετε. Η ανάγκη τους για έλεγχο μπορεί να φτάσει σε κρίσιμη μάζα και να δημιουργήσει ένα ανθυγιεινό περιβάλλον.

Εάν σας κακοποιήσουν σωματικά με οποιονδήποτε τρόπο, φύγετε το συντομότερο δυνατό. Ούτε πρέπει να ανεχτείτε λεκτική κακοποίηση. Αν και μπορεί να μην αποτελεί άμεση απειλή, εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία στις χειρότερες περιπτώσεις.

Τι συμβαίνει όταν αντιμετωπίζετε έναν ναρκισσιστή με την αλήθεια;

Το να αντιμετωπίσεις έναν ναρκισσιστή με την αλήθεια μπορεί να είναι τρομακτικό γιατί συχνά πετούν από τη λαβή. Προτού λοιπόν κάνετε μια κίνηση, σκεφτείτε τα εξής:

 • Ποσοστό κινδύνου: Υπάρχει περίπτωση να σας βλάψουν σωματικά; Αν ναι, σκεφτείτε πολύ καλά αν αξίζει τον κόπο η αντιπαράθεση.
 • Προσαρμογή προσδοκιών: Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν έναν ναρκισσιστή αντιμετωπίζοντάς τον με γεγονότα και λογική. Αυτό δεν λειτουργεί ποτέ – ποτέ. Προσαρμόστε λοιπόν τις προσδοκίες σας ανάλογα.
 • Οι πραγματικότητες και οι πόροι σας: Πριν θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο, αξιολογήστε την πραγματικότητα και τους πόρους σας; Έχετε αρκετά χρήματα για να ξεφύγετε εάν χρειαστεί; Εάν δεν έχετε τα χρήματα, έχετε συνδεθεί με κάποιο τοπικό καταφύγιο ή φιλανθρωπική οργάνωση που μπορεί να σας βοηθήσει; Διαθέτετε ένα σύστημα υποστήριξης που είναι έτοιμο να εκτιναχθεί εάν παραστεί ανάγκη;

Το NPD είναι μια ψυχολογική κατάσταση για την οποία πρέπει να επεκτείνουμε τη συμπόνια. Αλλά η συμπόνια δεν απαιτεί από εσάς να βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο – σωματικά ή συναισθηματικά. Και αν κάποιος ναρκισσιστής καταλάβει ότι τον έχετε καταλάβει, μπορεί να είναι καιρός να αλλάξετε τη δυναμική της σχέσης – ή να την τερματίσετε εντελώς.

Ένας νάρκισσος στη ζωή σας δεν είναι ποτέ υγιής. Τον κατάλαβες αλλά θέλεις να αποφύγεις τον καβγά. Σε αυτήν την ανάρτηση, μάθετε τι να κάνετε όταν ένας ναρκισσιστής ξέρει ότι τον έχετε καταλάβει.

Schreibe einen Kommentar