▷ Πόσο κοστίζει η παραγωγή δώδεκα αυγών; [2022]

0

Πόσο κοστίζει η παραγωγή δώδεκα αυγών;

Ένα πρόσφατο νήμα σε μια ομάδα ξεναγών στο Facebook με έβαλε σε σκέψεις. Η ερώτηση που έκανε ένας οικοδεσπότης ήταν συνηθισμένη: Πόσο πρέπει να χρεώνει ανά ντουζίνα για αυγά;

Το νήμα συγκέντρωσε κάθε είδους απαντήσεις, αλλά με έκανε να σκεφτώ τις συμβουλές που έλαβα κάποτε από έναν Γεωπόνο κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος.

Είπε και παραφράζω εδώ:

Θα πρέπει να χρεώνετε με βάση το πόσο σας κοστίζει η παραγωγή του προϊόντος σας και όχι με βάση το ποσό που χρεώνει το άλλο άτομο στην Αγορά Farmer’s Market

Βασικά, η ιδέα είναι ότι αν δεν καλύψετε τουλάχιστον το κόστος παραγωγής, συν ένα άγγιγμα για το κέρδος, δεν θα μπορείτε να παράγετε ό,τι κι αν παράγετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα μπορείτε να εκτρέφετε κοτόπουλα για όσο χρονικό διάστημα θέλετε, εάν δεν καλύψετε το κόστος σας.

Ένας άλλος χρήστης στο νήμα επεσήμανε ότι πολλοί κηπουροί δεν ανησυχούν για τα χρήματα: Είναι ένα χόμπι που τους αρέσει και απολαμβάνουν. Και αυτό είναι δίκαιο, και ένας απολύτως έγκυρος λόγος για να κρατάτε κοτόπουλα.

Δείτε επίσης: Ηλιακός λαμπτήρας θερμότητας για κοτέτσι

Όλη η συζήτηση, ωστόσο, με έβαλε σε σκέψεις, πόσο κοστίζει η παραγωγή δώδεκα αυγών;

Πόσο κοστίζει η παραγωγή δώδεκα αυγών;

Σημείωση: Θα κάνουμε μια πραγματικά βασική λειτουργία εκκίνησης για αυτό το πείραμα σκέψης. Θα χρησιμοποιήσουμε όποια φθηνότερη τροφοδοσία είναι διαθέσιμη σε ένα κοντινό μέρος που περιλαμβάνει τρακτέρ και τα μέσα για να τα προμηθεύσουμε, αλλά το εν λόγω κατάστημα λιανικής θα παραμείνει ανώνυμο, καθώς δίνω δωρεάν διαφήμιση μόνο σε οργανισμούς, εταιρείες και ομάδες που πιστεύω ότι το αξίζουν.

Οι μέθοδοι που περιγράφονται σε αυτό το πείραμα σκέψης δεν θα είναι οργανικές και μπορεί να μην είναι η μέθοδος που προτιμάτε, αλλά οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι που έχω δει και δεν απαιτούν τεράστιο κόστος εκκίνησης.

Λοιπόν, πρώτα πρέπει να πάρεις κοτόπουλα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω αγοράζουν κοτόπουλα ως νεοσσούς και τα μεγαλώνουν σε ηλικία ωοτοκίας. Ας ξεκινήσουμε με περίπου τρεις νεοσσούς.

Άρα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με έναν γεννήτορα για ένα περίβλημα.

Αν είσαι λίγο βολικός, μπορείς να φτιάξεις ένα μπουκάλι μόνος σου με ευκολία. Εάν όχι, θα πρέπει να αγοράσετε ένα γεννήτορα, α λάμπα θερμότητας, βολβός και μερικά ροκανίδια (το πεύκο δουλεύει μια χαρά). Είναι ίσως καλή ιδέα να αγοράσετε ένα ποτίστρο και μια μικρή ταΐστρα, αλλά, για να εξοικονομήσετε χρήματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ζευγάρι ρηχά πιάτα.

Τα ροκανίδια θα είναι ένα εκπληκτικό κόστος. Μια τσάντα με ροκανίδια από ένα μεγάλο κατάστημα με κουτιά κοστίζει περίπου $3. Αυτή η τσάντα θα έχει περίπου 1200 κυβικές ίντσες. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 ίντσες θρυμματισμένου ξύλου στον εκτροφέα σας και θα πρέπει να αλλάζετε τουλάχιστον κάθε 7 ημέρες (προτιμώ τέσσερις ίντσες ροκανίδι και να το αλλάζουμε πιο συχνά, αλλά προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα εδώ).

Αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιείτε δύο σακούλες με ροκανίδια κάθε 7 ημέρες, καθώς ο εκτροφέας που χρησιμοποιούμε έχει διάμετρο περίπου 3 πόδια, πράγμα που σημαίνει ότι σε βάθος 2 ίντσες, θα χρειαστούμε περίπου 2000 κυβικές ίντσες ροκανιδιών.

Ευτυχώς, θα πρέπει να τα κρατήσετε μόνο για περίπου έξι εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε περίπου 12 σακούλες με ροκανίδια, με κόστος 36 $.

Αφού τα έχουμε όλα αυτά, μπορούμε να αγοράσουμε τους νεοσσούς μας. Λέω σε όλους να φτιάξουν τον εκτροφέα τους πριν αγοράσουν νεοσσούς. Κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη για τους κτηνοτρόφους αν τα κοτόπουλα τους έχουν σπίτι πριν φτάσουν από το κατάστημα.

Και πάλι, θα αγοράσουμε τα κοτόπουλα μας από το κατάστημα που δεν θα κατονομαστεί. Και σε αυτό το κατάστημα, οι φυλετικές πουλέτες κοστίζουν περίπου 3,50 δολάρια. Θα αγοράσουμε τρεις νεοσσούς, που θα μας κοστίσουν περίπου 11 $, μετά από φόρους και οτιδήποτε άλλο.

Αυτό φέρνει τη λίστα με τα υλικά και το κόστος (το κόστος είναι κατά προσέγγιση και δεν περιλαμβάνει τα μεταφορικά) σε:

 • Brooder $30
 • Λάμπα θερμότητας 11$
 • Λάμπα 11$
 • Τσιπς 36$
 • Κοτόπουλα $11
 • Συνολικό κόστος 98 $

Ξεκινάμε πολύ καλά!

Τώρα, θα εξοικονομήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του κόστους τροφής για αργότερα, αλλά, προς το παρόν, ας προχωρήσουμε και ας υπολογίσουμε το κόστος της αρχικής τροφής για τα μωρά μας. Και πάλι, θα υποθέσουμε ότι αγοράζετε φαρμακευτική πρώτη τροφή, επειδή είναι το πιο ευρέως διαθέσιμο και πιο συχνά το πρώτο είδος τροφής που αγοράζεται από κτηνοτρόφους για πρώτη φορά. Συνιστάται ευρέως ένα πουλί να τρώει πρώτη τροφή για τουλάχιστον τις πρώτες 8 εβδομάδες.

Η πρώτη τροφή που αγοράστηκε στο κατάστημα που ασχολείται με την προμήθεια μηχανοποιημένου αγροτικού εξοπλισμού κοστίζει περίπου $$ για μια τσάντα 50 λιβρών.

Θα χρειαστείτε 10 λίβρες ανά πτηνό την εβδομάδα, σύμφωνα με τους πιο δημοφιλείς κατασκευαστές ζωοτροφών. Από την προσωπική μου εμπειρία, συνήθως τελειώνω να τα ταΐζω περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε περίπου 80 κιλά τροφής ανά πουλί για τη διάρκεια των 8 εβδομάδων. Εφόσον έχουμε τρία πουλιά, αυτό σημαίνει ότι θα αγοράσουμε 240 λίβρες αρχικής τροφής για τα μικρά μας μωρά. Αυτό σημαίνει ότι θα αγοράσετε 4,8 σακούλες ζωοτροφών. Το κόστος θα είναι περίπου $87.

Λοιπόν, νέο σύνολο:

 • Προμήθειες για γεννήτορες 98$
 • Αρχική τροφοδοσία $87
 • Σύνολο $185

Τώρα, μετά από 6 εβδομάδες, θα είναι καιρός να μεταφέρουμε τα κοριτσάκια μας σε ένα κοτέτσι. Πιθανότατα έχουν ήδη δραπετεύσει από τον γεννήτορα μέχρι τώρα, οπότε είναι σίγουρα ώρα. Και πάλι, δεν είμαστε βολικοί σε αυτό το πείραμα σκέψης, οπότε θα πρέπει να αγοράσουμε ένα μικρό κοτέτσι.

Η αγαπημένη μου εταιρεία κοτέτσι είναι η Urban Coop Company. Το κοτέτσι εκκίνησης τους, με επέκταση λειτουργίας, είναι ίσως το καλύτερο κοτέτσι που μπορείτε να αγοράσετε για τα χρήματα. Είναι περίπου 450 $, που είναι μια εκπληκτικά καλή τιμή για το κοτέτσι.

Θα χρειαστεί επίσης να αγοράσετε μια ταΐστρα και ένα ποτίστρο.

Αυτό θα κοστίσει περίπου 80 $, αν το προσθέσετε στο πακέτο Urban Coop.

Έτσι, κοιτάζετε ένα κόστος περίπου 530 $ συνολικά.

Φέρνοντας το νέο μας σύνολο σε:

 • Προμήθειες για γεννήτορες 98$
 • Αρχική τροφοδοσία $87
 • Συνολικό κόστος κοτέτσι 530$
 • Σύνολο $715

Τώρα, το μεγαλύτερο κόστος, ζωοτροφές. Μετά τις πρώτες 8 εβδομάδες, θα αλλάξετε τα κοτόπουλα σας σε τροφή καλλιεργητή/τελικής επεξεργασίας. Αυτό το κόστος θα είναι περίπου 16,50 $ ανά τσάντα 50 λιβρών. Τα αγαπημένα μου θα συνεχίσουν να τρώνε περίπου 10 κιλά ζωοτροφής την εβδομάδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Θα πρέπει να τροφοδοτούν τον καλλιεργητή για τουλάχιστον 10 ακόμη εβδομάδες, όσο περιμένουμε να ξεκινήσουν την ωοτοκία.

Έτσι, 30 λίβρες τροφής για 10 εβδομάδες ισούται με 300 λίβρες τροφής. Θα είναι μόνο έξι σακούλες, με συνολικό κόστος 99 $

Λοιπόν, νέο σύνολο:

 • Προμήθειες για γεννήτορες 98$
 • Αρχική τροφοδοσία $87
 • Συνολικό κόστος κοτέτσι 530$
 • Τροφή καλλιεργητή 99 $
 • Τρέχον σύνολο $814

Τέλος, ήρθε η ώρα να υπολογίσετε το κόστος των ζωοτροφών. Θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε το κόστος ταΐσματος των κοτόπουλων για τις πρώτες ντουζίνες αυγά, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές.

Πολλοί κτηνοτρόφοι βάζουν τις κότες τους σε ημισυνταξιοδότηση μετά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους. Τα κοτόπουλα παράγουν τα περισσότερα αυγά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ωοτοκίας τους, μειώνοντας περίπου 20 τοις εκατό ή περισσότερο κάθε χρόνο (αυτό δεν είναι σκληρός κανόνας, καθώς ορισμένες κότες γεννούν πολύ καλά σχεδόν σε όλη τους τη ζωή. Ορισμένες, από την άλλη πλευρά, γεννούν πολύ λιγότερο .)

Αυτό το μέρος βάζει τον μέσο αριθμό αυγών που γεννά ένα μόνο κοτόπουλο σε 265 ετησίως.

Θα υποθέσουμε ότι δεν θα έχουμε αρκετά αυγά για να ταλαιπωρούμαστε μετά τα τρία πρώτα χρόνια. Κυρίως επειδή μου τελειώνουν τα μαθηματικά και δεν θέλω να πρέπει να καταλάβω πόσα αυγά μπορεί να γεννήσει μια αρχαία 8χρονη κότα και πόσα θα έπρεπε να φάει. Οπότε θα κόψουμε τα κορίτσια μας στις τρεις και θα πάμε από εκεί.

Έτσι, μετά από 18 εβδομάδες, θα υποθέσουμε ότι οι κότες μας έχουν αρχίσει να γεννούν. Θα πρέπει να τα αλλάξουμε σε τροφοδοσία στρώματος, η οποία κοστίζει περίπου 13,50 $ ανά σακούλα 50 λιβρών. Τώρα, όταν τα κοτόπουλα ενηλικιωθούν, χρειάζονται μόνο περίπου 1,5 κιλό τροφής την εβδομάδα, ανά πουλί. Αυτό σημαίνει ότι τα τρία κοτόπουλα μας θα τρώνε 4,5 κιλά ζωοτροφής την εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι για τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, θα χρειαστούν μόνο 153 λίβρες τροφής (34 εβδομάδες x 4,5 λίβρες τροφής). Για το υπόλοιπο του τριετούς κύκλου ζωής που έχουμε σχεδιάσει, που ισοδυναμεί με 468 λίβρες τροφής, για ένα σύνολο 621 λίβρες σφαιριδίων στοιβάδας κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας ωοτοκίας των τριών κοτόπουλων μας. Αν θέλετε να δοκιμάσετε ζωοτροφές κοτόπουλου με οργανική στρώση, αυτή είναι η καλύτερη εταιρεία: Μη ΓΤΟ, τροφές με όλα τα φυσικά στρώματα:

Αυτό θα κοστίσει $168. Κάτι που είναι ένα είδος κλοπής.

Λοιπόν, πού αφήνει αυτό τον προϋπολογισμό μας;

Καλά:

 • Προμήθειες για γεννήτορες 98$
 • Αρχική τροφοδοσία $87
 • Συνολικό κόστος κοτέτσι 530$
 • Τροφοδοσία καλλιεργητή 99 $
 • Τοποθέτηση pellets $168
 • Σύνολο $982

Τώρα, θα υποθέσω ότι θα φροντίσετε τα κοτόπουλα σας, και θα υποθέσω επίσης ότι θα πουλήσετε τα αυγά σας. Εάν το κάνετε αυτό, είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη το κόστος της εργασίας σας. Εάν πρόκειται να κάνετε μια αγροτική επιχείρηση, θα πρέπει τουλάχιστον να εξετάσετε το κόστος της εργασίας.

Θα βάλω έναν χαμηλό αριθμό για το χρόνο που αφιερώνετε στη φροντίδα των κοτόπουλων σας και θα πω ότι θα είναι περίπου μισή ώρα την ημέρα κατά μέσο όρο (θα είναι περισσότερος).

Έτσι, 3 χρόνια, 365 ημέρες το χρόνο, μία ώρα την ημέρα, 547,5 ώρες εργασίας στη φροντίδα των κοτόπουλων σας.

Απλώς υποθέτοντας ότι ο χρόνος σας αξίζει περίπου τον κατώτατο μισθό, ο οποίος από τη σύνταξη αυτού του κειμένου ορίζεται σε εθνικό επίπεδο (στις ΗΠΑ) στα 7,25 $ ανά ώρα.

Αυτό είναι κάτι λιγότερο από 4.000 $ σε κόστος εργασίας.

Έτσι, το συνολικό κόστος παραγωγής θα είναι 4.982 $ σε τρία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών, θα λαμβάνετε περίπου 265 αυγά ετησίως ανά κοτόπουλο. Τρία κοτόπουλα τότε, θα παράγουν 795 αυγά το χρόνο. Σε τρία χρόνια, αυτό είναι 2.385 αυγά. Με κόστος 4.982 $. Αυτό σημαίνει ότι κάθε αυγό κοστίζει περίπου $2,09 σεντ. Έτσι, μια ντουζίνα αυγά κοστίζει περίπου 24 $ για την παραγωγή.

Είναι πολύ.

Αλλά, ας υποθέσουμε ότι δεν θέλετε να πληρώσετε τον εαυτό σας. Δεν μετράτε πραγματικά αυτά τα 30 λεπτά την ημέρα (θα είναι περισσότερα) και δεν αισθάνεστε την ανάγκη να πληρώσετε τον εαυτό σας.

Έτσι, θα αφαιρέσουμε τα 4.000 $ στο κόστος εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι το νέο κόστος για τα 2.385 αυγά μας είναι 982 $ ή περίπου 41 σεντς ανά αυγό.

Αυτό σημαίνει ότι μια ντουζίνα αυγά κοστίζει περίπου 4,92 δολάρια.

Λοιπόν, ο τελικός απολογισμός:

 • 24 $ ανά ντουζίνα μετρώντας το κόστος εργασίας
 • 4,92 $ ανά ντουζίνα χωρίς κόστος εργασίας.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε έναν αγρότη στην αγορά να πουλάει αυγά για περισσότερα από 3 $ τη ντουζίνα, να ξέρετε ότι σας κάνει μια ευκαιρία.

Τι νομίζετε; Ελέγξτε τα μαθηματικά μου και ενημερώστε με αν έχετε διαφορετικούς αριθμούς. Σχολιάστε παρακάτω για τις συμβουλές σας σχετικά με την εξοικονόμηση χρημάτων για την εκτροφή κοτόπουλων.

Δείτε επίσης: Απλά βήματα για να φτιάξετε ένα κοτέτσι ΔΩΡΕΑΝ [Chicken Coop Plans]

Schreibe einen Kommentar