13 τρόποι που σας αλλάζουν το ραντεβού με έναν ναρκισσιστή

0
13 τρόποι που σας αλλάζουν το ραντεβού με έναν ναρκισσιστή

Ίσως αυτή τη στιγμή βγαίνετε ραντεβού με α ναρκισσιστής.

Ή ίσως μόλις άφησες ένα.

Σε κάθε περίπτωση, η σχέση σας άλλαξε αναμφίβολα — αλλά πώς;

Μπορεί ένας ναρκισσιστής να σε μετατρέψει σε ναρκισσιστή;

Σε χάλασε οριστικά αυτή η σχέση;

Τα καλά νέα είναι ότι ο ναρκισσισμός δεν είναι μεταδοτικός και οι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν πολλά συναισθηματικά εμπόδια με την κατάλληλη καθοδήγηση.

Αλλά ναι, ο κύκλος της σχέσης των ναρκισσιστών είναι ένα τρενάκι του λούνα παρκ και είναι σπάνιο να τον βιώσεις ή να τον ξεφύγεις χωρίς να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεσαι, αντιδράς και συμπεριφέρεσαι.

Έχοντας αυτό κατά νου, σήμερα, εξετάζουμε 13 διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους το ραντεβού με έναν ναρκισσιστή μπορεί να σας αλλάξει.

Μερικές από τις αλλαγές είναι καλές.

Άλλοι δεν είναι.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η αναγνώριση των πιθανών επιπτώσεων της συνεργασίας με έναν ναρκισσιστή για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μπορεί να σας βοηθήσει να θεραπευτείτε.

Πώς σε κάνει να νιώθεις ένας νάρκισσος σε μια σχέση;

Πριν βουτήξουμε, ας ορίσουμε πρώτα πώς χρησιμοποιούμε τον όρο «ναρκισσιστής». Γιατί ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι είμαστε λίγο εγωκεντρικοί αυτές τις μέρες.

Διάολε, ζούμε στην εποχή των «selfies» και οι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για επιβίωση, την απόλυτη έκφραση του εγωισμού.

Αλλά η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας – γνωστή και ως NPD ή „κακοήθης ναρκισσισμός“ – είναι μια προχωρημένη μορφή της πάθησης που περιγράφεται στο DSM-5και τα άτομα με αυτό τείνουν να συμπεριφέρονται αποτρόπαια στους ρομαντικούς συντρόφους τους.

Αυτό που το κάνει ακόμη πιο απογοητευτικό είναι ότι το NPD έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικό στη θεραπεία.

Έτσι πώς είναι η ζωή όταν βγαίνεις με έναν ναρκισσιστή; Οι άνθρωποι που το έχουν περάσει τείνουν να περιγράφουν την εμπειρία ως «πολύ δυσάρεστη» — ειδικά όταν ο ναρκισσιστής πυροδοτείται ή αισθάνεται ότι απειλείται.

Ανάλογα με την κατάσταση, τα άτομα με NPD μπορεί να κάνουν τα πάντα για να κάνουν τους συντρόφους τους να αισθάνονται ανάξιοι, αναξιόπιστοι και κατά τα άλλα σάπιοι.

Όταν βρίσκονται σε σχέσεις, οι ναρκισσιστές τείνουν να:

  • Μετακινηθείτε πολύ γρήγορα: Δεδομένου ότι ο ναρκισσισμός τους συνήθως έχει τις ρίζες του στον φόβο της εγκατάλειψης, κινούνται με αστραπιαία ταχύτητα στις σχέσεις για να αποφύγουν την απόρριψη. Μόλις νιώσουν ότι κάποιος θα τους επικυρώσει, κολλάνε.
  • Φως αερίου: Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι επαγγελματίες που ασχολούνται με το γκάζι. Δεν μπορούν να διαχειριστούν το λάθος και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εξουδετερώσουν, να χειραγωγήσουν και να ελέγξουν όποιον τους αμφισβητεί ή τους κάνει να αισθάνονται ότι απειλούνται.
  • Πετάξτε εκρήξεις θυμού: Οι κακοήθεις ναρκισσιστές μπορούν να χειριστούν μόνο τον έπαινο. Η κριτική – εποικοδομητική ή άλλη – είναι σαν τον κρυπτονίτη και οι εκρήξεις θυμού είναι συνηθισμένες όταν την αντιμετωπίζουν.
  • Αντιδράστε με ζήλια: Όλοι ανταγωνίζονται για ένα άτομο με NPD, οπότε η ζήλια τροφοδοτεί τις προσωπικές τους αλληλεπιδράσεις. Επιπλέον, εκτιμούν μόνο αυτά που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για αυτούς.
  • Αγώνας με ενσυναίσθηση: Οι ναρκισσιστές δεν νιώθουν ενσυναίσθηση επειδή δεν μπορούν να σχετίζονται με άλλους ανθρώπους. Οι ανάγκες τους πάντα αντικαθιστούν τους φίλους, τους συνεργάτες, τα μέλη της οικογένειας και τους συναδέλφους τους.

Μπορεί ένας Ναρκισσιστής να αλλάξει σε μια νέα σχέση;

ο κύκλος γνωριμιών ναρκισσιστών είναι συνεπής και επαναλαμβανόμενος. Κατά το πρώτο στάδιο της εξιδανίκευσης, σας πλημμυρίζουν με αγάπη και στοργή. Ακολουθεί η φάση της υποτίμησης, όπου επικρίνουν και υποτιμούν.

Τελικά, θα σε απορρίψουν. Μπορεί να διαρκέσει μια εβδομάδα ή 50 χρόνια, αλλά τελικά θα έρθει η ώρα.

Ωστόσο, σε μια συμπονετική σημείωση, είναι καλό να θυμόμαστε ότι το NPD είναι σχεδόν πάντα με ρίζες στα παιδικά τραύματα. Για να αναπτύξει κάποιος μια πλήρης ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, πιθανότατα πέρασε μερικά πολύ τρομερά πράγματα σε πολύ νεαρή ηλικία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους κατευνάζετε ή να υποβάλλετε τον εαυτό σας στη συναισθηματική τους κακοποίηση.

πώς σας αλλάζει το ραντεβού με έναν ναρκισσιστή

Αλλά μερικές φορές, όταν αφήνουμε μια γενναιοδωρία πνεύματος να μας οδηγήσει, είμαστε καλύτερα σε θέση να ανοίξουμε τα μονοπάτια μας χωρίς να επιδεινώσουμε την ήδη γεμάτη δυναμική.

Πώς σας αλλάζει το ραντεβού με έναν ναρκισσιστή: 13 τρόποι που θα σας επηρεάσουν

Έχουμε μιλήσει για το πώς είναι να βγαίνεις ραντεβού με κάποιον με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Τώρα, ας βουτήξουμε σε 13 τρόπους που μπορεί να σας επηρεάσουν τα ραντεβού με κάποιον με NPD. Όπως είπαμε παραπάνω, άλλα είναι καλά και άλλα όχι. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η κατανόηση των θετικών και των αρνητικών οδηγεί σε βαθύτερη θεραπεία.

1. Μπορεί να χάσετε την αίσθηση της ταυτότητας

Δεν μπορεί να ειπωθεί αρκετά: το να βγαίνεις με ναρκισσιστή δεν είναι εύκολο. Λόγω της φύσης της πάθησης, τείνουν να είναι ειδικοί στη συναισθηματική κακοποίηση και να κυριαρχούν στη σχέση. Προτιμούν οι σύντροφοί τους να είναι υποτακτικοί και ανεπιφύλακτα επαινετικοί.

Ως αποτέλεσμα, τα άτομα που παραμένουν σε ρομαντικές σχέσεις που αγγίζονται από NPD μπορεί να χάσουν την αίσθηση της ταυτότητας με την πάροδο του χρόνου.

2. Γίνεσαι κύριος των ορίων

Μέχρι να τα καταφέρετε από μια σχέση που έχει αμαυρωθεί από ναρκισσισμό, θα έχετε μάθει πώς να βάζετε και να διατηρείτε όρια. Θα είσαι επαγγελματίας. Είναι μια σούπερ δεξιότητα να έχεις, τόσο κοινωνικά όσο και επαγγελματικά.

3. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να υπερασπιστείτε την κατάχρηση

Η συνεργασία με έναν ναρκισσιστή μπορεί να είναι μια άσκηση συναισθηματικής κακοποίησης. Το χρησιμοποιούν για να χειραγωγήσουν και να ελέγξουν. Όταν συνηθίσετε σε αυτό το μοτίβο, μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να δημιουργεί χώρο και δικαιολογίες για μια τέτοια συμπεριφορά.

4. Αντιμετωπίζετε καλύτερα τη θλίψη

Το να βγαίνεις ραντεβού ή να είσαι παντρεμένος με έναν ναρκισσιστή συνεπάγεται μεγάλη απώλεια – απώλεια ταυτότητας, προσδοκίες και συναισθηματικό σεβασμό. Ανάλογα με τη διάρκεια της σχέσης, μπορείτε να περάσετε από αυτές τις απώλειες αρκετά τακτικά.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι που το περνούν γίνονται καλύτεροι στο να αντιμετωπίζουν τη θλίψη.

5. Κινδυνεύετε να γίνετε Προβληματικά Αποφυγής Συγκρούσεων

Η διευθέτηση ενός ναρκισσιστή συνεπάγεται πολλή συναίνεση. Και ενώ υπάρχουν στιγμές που είναι σκόπιμο να απομακρυνθείτε από τεταμένες καταστάσεις, η ακραία αποφυγή συγκρούσεων μπορεί να καταστρέψει και να εμποδίσει τις υγιείς σχέσεις.

Μερικές φορές, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε διαπροσωπικά προβλήματα και προκλήσεις — και το να βουρτσίζουμε τα πάντα κάτω από το παροιμιώδες χαλί παρατείνει το θέμα και τελικά το επιδεινώνει.


Περισσότερα σχετικά άρθρα

45 διερευνητικές ερωτήσεις που απλά πεθαίνεις να κάνεις τον πρώην σου

Αν θέλετε να μάθετε τις προθέσεις ενός άντρα, κάντε του αυτές τις 19 κρίσιμες ερωτήσεις

21 ποιήματα για την αγάπη και τον πόνο που θα σχετίζεστε τόσο πολύ


6. Αναπτύσσετε ένα καλύτερο ραντάρ

Σχεδόν όλοι όσοι επιζούν από ένα συνδικάτο που διαλύθηκε από το NPD βγαίνουν από την εμπειρία με ένα καλά συντονισμένο «ραντάρ». Μπορούν να εντοπίσουν καλύτερα τις κόκκινες σημαίες και να ξέρουν πώς να απελευθερωθούν από δυνητικά τοξικές καταστάσεις.

7. Μπορείτε να αναπτύξετε θέματα εμπιστοσύνης

Τα άτομα που παραμένουν σε σχέσεις με προσωπικότητες NPD για παρατεταμένες περιόδους μπορούν να αναπτύξουν ζητήματα εμπιστοσύνης. Συνηθίζουν να κρατούν τα πράγματα κοντά στο στήθος τους και περιμένουν να απογοητευτούν από τους συντρόφους τους.

8. Αναπτύσσετε στενότερες σχέσεις με φίλους και οικογένεια

Η επίσημη θεραπεία με έναν σύμβουλο συχνά κάνει θαύματα – το ίδιο κάνει και το άνοιγμα με τους φίλους και την οικογένεια! Όταν περνάς από το στρίψιμο με έναν ναρκισσιστή, μαθαίνεις να στηρίζεσαι σε αυτούς που βρίσκονται πιο κοντά σου για υποστήριξη.

Αν και σφυρηλατούνται μέσα στην αναταραχή, αυτοί οι δεσμοί μπορούν να σας εισάγουν σε ένα αυξημένο —και ικανοποιητικό— επίπεδο αγάπης και σύνδεσης με τους φίλους και την οικογένειά σας.

9. Μπορείτε να αναπτύξετε ζητήματα αυτοεκτίμησης

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά τα άτομα με NPD έχουν απίστευτα χαμηλή αυτοεκτίμηση. Στη συνέχεια, όταν οι απειλές φαινομενικά πέφτουν, επιτίθενται εναντίον των ανθρώπων που βρίσκονται πιο κοντά τους.

πώς σας αλλάζει το ραντεβού με έναν ναρκισσιστή

Αυτή η συμπεριφορά οδηγεί αναπόφευκτα σε ζητήματα αυτοεκτίμησης για τους ανθρώπους που δέχονται επίθεση.

10. Μαθαίνεις να στέκεσαι στο έδαφος σου

Στην αρχή μιας σχέσης με έναν ναρκισσιστή, μπορεί να πέσετε σε ένα μοτίβο υποτέλειας. Αλλά στο τέλος, όταν έχετε συγκεντρώσει αρκετό κουράγιο για να φύγετε, πιθανότατα έχετε μάθει να τηρείτε τη θέση σας σε αυτό το σημείο. Είναι μεγάλη ικανότητα να έχεις!

11. Μπορείτε να Γίνετε Υπερβολικά Παρανοϊκός

Όπως λένε: η παράνοια μπορεί να σε καταστρέψει. Δυστυχώς για τους ανθρώπους που ξεπερνούν τις σχέσεις με ναρκισσιστές, αυτή είναι μια πολύ πραγματική προειδοποίηση.

Δεδομένου ότι τα άτομα με NPD αναζητούν συνεχώς πάνω από τους ώμους τους για «προδότες» και διάφορους σαμποτέρ, οι σύντροφοί τους μπορεί να πέσουν σε παρόμοια μοτίβα.

Επιπλέον, η αποφυγή αντιπαραθέσεων είναι ένα μεγάλο μέρος της συνάντησης με κάποιον με NPD, κάτι που μπορεί επίσης να υποδαυλίσει την παράνοια.

12. Μαθαίνεις τον αυτοσεβασμό

Ο αυτοσεβασμός είναι καλός. Οι άνθρωποι που το έχουν είναι συνήθως πρωταθλήματα περισσότερο περιεχόμενο από εκείνους που δεν το έχουν.

Για να γίνουμε σαφείς: αυτοσεβασμός δεν σημαίνει να ακολουθείς παλιομοδίτες κανόνες για την αγνότητα. Αντίθετα, σημαίνει καλλιέργεια αγάπης για τον εαυτό του, ανεξάρτητα από το τι σκέφτονται ή λένε οι άλλοι.

Οι ναρκισσιστές κάνουν ό,τι μπορούν για να υποτιμήσουν τους συντρόφους τους. Ωστόσο, όταν οι εν λόγω σύντροφοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν την αξία τους και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, ενισχύουν το μυ του αυτοσεβασμού — και αυτό είναι μια νίκη.

13. Αναπτύσσετε περισσότερη συμπόνια

Είναι άδικο να ορίζει κανείς – συμπεριλαμβανομένων εκείνων με NPD – μια πτυχή της ύπαρξής του. Κανείς από εμάς δεν θέλει να κρίνεται αποκλειστικά από τα χειρότερα μέρη του – και παρόλο που μπορεί να είναι οδυνηρό να το παραδεχτούμε, όλοι τα έχουμε.

πώς σας αλλάζει το ραντεβού με έναν ναρκισσιστή

Επομένως, είναι λογικό ότι αν μείνατε σε σχέση με έναν ναρκισσιστή για οποιαδήποτε περίοδο, είδατε επίσης τα «καλά» του μέρη – και αυτό απαιτεί πολλή συμπόνια, μια από τις πιο όμορφες ιδιότητες που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.

Να θυμάστε, ωστόσο, ότι ο καθένας αξίζει να του φέρονται με καλοσύνη και σεβασμό. Η συναισθηματική παρενόχληση είναι μια μορφή κακοποίησης και η αυτοσυμπόνια είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Ραντεβού μετά από ναρκισσιστή μπορεί να είναι προκλητική και μόλις τελειώσει, η απόρριψη συνηθειών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχέσης μπορεί να είναι εξίσου δύσκολη. Είναι σκληρή συναισθηματική δουλειά — αλλά αξίζει κάθε προσπάθεια.

Υπάρχουν αλλαγές μέσα σου όταν έβγαινες ραντεβού με έναν ναρκισσιστή.  Μπορεί ο ναρκισσισμός να έχει τριφτεί πάνω σου;  Μάθετε πώς σας αλλάζει το ραντεβού με έναν ναρκισσιστή.

Schreibe einen Kommentar