31 Κοινές φράσεις γκαζιού στις σχέσεις

0
31 Κοινές φράσεις γκαζιού στις σχέσεις

Φαίνεται ότι ο σημαντικός σου άλλος σε κάνει συνεχώς να αμφισβητείς τον εαυτό σου;

Αν και μπορεί να μην το λένε δυνατά, θεωρούν τους εαυτούς τους τέλειους και συμπεριφέρονται σαν να τα προκαλείτε όλα προβλήματα στη σχέση.

Νόμιζες ότι ήσουν καλός σύντροφος, αλλά τώρα δεν είσαι τόσο σίγουρος.

Αν ναι, μπορεί να πέσετε θύμα γκαζιού, α μορφή συναισθηματικής κακοποίησης.

Διαβάστε παρακάτω για φράσεις γκάζι σε σχέσεις που συνήθως λένε οι ναρκισσιστές.

Τι λένε οι Gaslighters;

Ένα από τα πρώτα σημάδια γκάζι σε μια σχέση είναι το πώς σας μιλάει ο σύντροφός σας – ο τόνος της φωνής του και τα λόγια του.

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι σας επιπλήττουν ή σας απορρίπτουν κάθε φορά που αναφέρετε μια ανησυχία στη σχέση σας.

Ακολουθούν ορισμένοι όροι που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τις τακτικές ομιλίας που μπορεί να χρησιμοποιήσουν για να σας χειραγωγήσουν.

  • Λιθοδομή: Αυτή η τακτική είναι μια ενισχυμένη εκδοχή της σιωπηλής θεραπείας. Οι γκάζι θα αρνηθούν να συμμετάσχουν σε συνομιλίες ή θα παίξουν χαζοί για να αποφύγουν να συζητήσουν πράγματα. Μπορεί επίσης να συγκρατήσουν τη στοργή ως τρόπο να σας τιμωρήσουν.
  • Αρνηση: Οι ναρκισσιστές αρνούνται εσκεμμένα οποιαδήποτε αδικοπραγία όταν τους αντιμετωπίζετε. Θα ξεκαθαρίσουν το ψέμα και θα διπλασιάσουν την άρνησή τους για να αποφύγουν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους.
  • Εκτροπή: Αυτή η τακτική είναι όταν ένας καυστήρας αλλάζει θέμα για να αποφύγει θέματα για τα οποία δεν θέλει να μιλήσει. Είναι επίσης σύνηθες να παρεξηγούν σκόπιμα και σκόπιμα το θέμα.
  • Τελειοποιώντας: Οι γκάζι λατρεύουν να ελαχιστοποιούν την εμπειρία σας και να σας κάνουν να νιώθετε ότι τα συναισθήματα και τα συναισθήματά σας δεν έχουν σημασία. Θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την τακτική για να σας κάνουν να νιώσετε ασήμαντοι και ότι οι ανησυχίες σας είναι ασήμαντες.
  • Αντιμετώπιση: Αυτή είναι μια τακτική που χρησιμοποιούν οι gaslighters για να αμφισβητήσουν τις σκέψεις και την αντίληψη του θύματος για τα γεγονότα. Μπορεί να αμφισβητήσουν την απεικόνισή σας για το τι συνέβη και να σας κατηγορήσουν ότι θυμάστε λάθος.

31 Κοινές φράσεις γκαζιού στις σχέσεις

Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβετε πότε βρίσκεστε σε μια συναισθηματικά καταχρηστική σχέση. Προσέξτε τις παρακάτω κοινές φράσεις που προκαλούν γκάζι αν υποψιάζεστε ότι ο σύντροφός σας είναι νάρκισσος.

1. Δεν το έκανα ποτέ αυτό.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των ναρκισσιστών είναι ότι αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους. Εάν η συμπεριφορά τους σας πληγώνει, το πρώτο τους ένστικτο είναι να αρνηθούν για να σας πείσουν ότι ήταν όλα στο μυαλό σας.

2. Θυμάσαι τα πράγματα λάθος.

Εάν αντιμετωπίσετε έναν βενζινοπώλη σχετικά με τη συμπεριφορά του και δεν μπορεί να δει διέξοδο από αυτό, συχνά θα προσπαθήσει να σας πείσει ότι απλώς θυμηθήκατε τα πράγματα λάθος.

3. Το έκανα μόνο εξαιτίας σου.

Μια άλλη κοινή τακτική είναι να σας πείσουν ότι η συμπεριφορά τους ήταν δικό σας λάθος. Θα αφαιρέσουν την ευθύνη από τον εαυτό τους λέγοντας ότι στην πραγματικότητα ήσουν το πρόβλημα όλο αυτό το διάστημα.

ζευγάρι κάθεται στο αυτοκίνητο gaslighting φράσεις στις σχέσεις

4. Πάντα στρίβεις τα πράγματα.

Οι γκάζι προσπαθούν να μπουν στο μυαλό σας πείθοντάς σας ότι η προοπτική σας είναι στρεβλή. Θα σας κάνουν να νιώσετε σαν τον χειριστικό στη σχέση.

5. Δεν έχεις κανένα νόημα.

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, ένας γκαζάιτερ θα παίξει χαζό. Η χρήση μιας φράσης όπως αυτή τους επιτρέπει να εκτροχιάσουν εντελώς τη συζήτηση.

Εάν συμπεριφέρονται σαν να μην καταλαβαίνουν, δεν έχετε τρόπο να συζητήσετε περαιτέρω το θέμα μαζί τους.

6. Το μόνο που κάνεις είναι να προσπαθείς να ξεκινήσεις καβγάδες.

Κάθε φορά που αναφέρετε κάτι που σας ενοχλεί, σας κατηγορούν ότι ξεκινάτε πάντα το δράμα χωρίς λόγο. Αυτή η τακτική είναι ένας τρόπος να αποσπάσετε την προσοχή από το θέμα που αντιμετωπίζετε χωρίς να το αντιμετωπίσετε.

7. Γιατί είσαι τόσο ευαίσθητος;

Προσπαθείτε να συζητήσετε τα πράγματα ήρεμα και λογικά, αλλά σας κατηγορούν συνεχώς ότι είστε «υπερβολικά ευαίσθητοι». Αυτός είναι ο τρόπος ενός γκαζάιτ για να προσπαθήσει να σας συνθέσει να αποδεχτείτε την κακή τους συμπεριφορά.

8. Πάντα το κάνεις αυτό.

Αυτή η φράση έχει σκοπό να σας κάνει να νιώσετε ότι δυσκολεύεστε χωρίς λόγο. Στη συνέχεια, στο μέλλον, θα διστάζετε περισσότερο να φέρετε τις ανησυχίες σας στο τραπέζι, κάτι που ακριβώς θέλει ένας γκαζάιτερ.

9. Γιατί είσαι έτσι;

Εάν βγαίνετε ραντεβού με έναν νάρκισσο, θα πουν τέτοια πράγματα για να σας κάνουν να πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς. Θα αρχίσεις να αμφισβητείς τη συμπεριφορά σου μέχρι να αναρωτηθείς αν τελικά είσαι εσύ ο καταχρηστικός.

10. Υποθέτω ότι τα κάνω όλα λάθος.

Αυτή η φράση είναι μια σαρκαστική προσπάθεια να σας κλείσουν κάθε φορά που αναφέρετε πώς σας έχουν κάνει λάθος.

Ο σκοπός είναι να σας κάνει να πιστέψετε ότι οι προσδοκίες σας είναι παράλογες.

11. Απλώς δεν θα πω τίποτα απολύτως τότε.

Φωνάζεις τον φίλο σου ότι σου μιλάει αγενώς και σε χτυπάει με αυτή τη φράση. Αυτή η γλώσσα είναι ο τρόπος του να σας προσφέρει τη σιωπηλή μεταχείριση για να σας τιμωρήσει που τον φωνάζετε.

12. Γιατί δεν μπορείς να είσαι μια κανονική φίλη/αγόρι;

Όταν λέτε κάτι που δεν αρέσει σε έναν ναρκισσιστή, θα ανατρέψουν την κατάσταση πάνω σας. Το κάνουν αυτό κάνοντας σας να νιώθετε ότι δεν είστε φυσιολογικοί.

13. Γιατί είσαι τόσο τρελός;

Εάν ο σύντροφός σας είναι νάρκισσος, θα εκτρέπεται και θα το αρνείται κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος με την κακή συμπεριφορά του. Θα σε πουν τρελό να φυτέψουν τον σπόρο για να αρχίσεις να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου.

14. Πάντα παίρνετε τα πράγματα με λάθος τρόπο.

Αντιμετωπίζεις τον σύντροφό σου για κάτι που σου είπε και πλήγωσε τα συναισθήματά σου, αλλά σου λέει ότι δεν ήταν αυτό που εννοούσε.

Αυτή η δικαιολογία τους επιτρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προσβλητικές λέξεις, ενώ φαίνεται ότι τα συναισθήματά σας δεν είναι έγκυρα.

15. Είναι πάντα κάτι.

Ίσως ο σύντροφός σας συχνά ξεπερνά τα όριά σας ή κάνει πράγματα που σας πληγώνουν. Αντί να αναλάβετε υπευθυνότητα, σας κάνουν να φαίνεται σαν να προσπαθείτε πάντα να δημιουργήσετε προβλήματα χωρίς λόγο.


63 επώδυνα και ειλικρινή αποσπάσματα για τους τρόπους με τους οποίους ένας σύζυγος μπορεί να βλάψει τη γυναίκα του

9 κορυφαία σημάδια ότι ένας νάρκισσος έχει τελειώσει πραγματικά μαζί σας

9 σημάδια ότι ένας συναισθηματικά μη διαθέσιμος άντρας είναι ερωτευμένος


16. Είσαι τόσο αχάριστος.

Όταν είσαι στενοχωρημένος με τον σημαντικό σου άλλον, ίσως σου λένε πράγματα όπως, «Μετά από όλα όσα έχω κάνει για σένα, έτσι μου φέρεσαι;» Θα σας κάνουν να είστε αχάριστοι για να αποφύγετε συνέπειες για τις πράξεις τους.

17. Τίποτα δεν σε κάνει ποτέ ευτυχισμένο.

Οι απαιτήσεις σας είναι απολύτως λογικές. Ωστόσο, εάν βγαίνετε ραντεβού με έναν γκαζάιτ, χρησιμοποιούν αυτή τη φράση για να σας πείσουν ότι πάντα ζητάτε πολλά.

18. Υποθέτω ότι είμαι απλώς ένα σκουπίδι.

Αντί να ανέχονται την άδικη συμπεριφορά τους, οι ναρκισσιστές συχνά κάνουν τον εαυτό τους θύμα. Θέλουν να σας κάνουν να ζητήσετε συγγνώμη και να εκλιπαρούν για συγχώρεση ακόμα κι όταν δεν έχετε κάνει τίποτα κακό.

ζευγάρι που κάθεται στον καναπέ gaslighting φράσεις στις σχέσεις

19. Αν είμαι τόσο απαίσια, γιατί είσαι μαζί μου;

Αυτή η φράση είναι ένας λεπτός τρόπος να σας κατηγορήσουν για τις πράξεις τους. Σκέφτονται ότι αν αυτό που έκαναν ήταν πραγματικά τόσο κακό, θα είχατε ήδη φύγει.

20. Είσαι γελοίος.

Αυτή η δήλωση είναι μόνο μία από τις πολλές φράσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας ναρκισσιστής σύντροφος για να σας κάνει να είστε τρελοί. Είσαι απόλυτα υγιής, αλλά σε κάνουν να νιώθεις ότι χάνεις τα μάρμαρά σου.

21. Μη βάζεις λόγια στο στόμα μου.

Ο σύντροφός σας υπονοεί κάτι που βλάπτει χωρίς να το λέει ευθέως, αλλά αυτό που εννοούσε είναι δυνατά και ξεκάθαρα.

Όταν τους φωνάζεις, σε κατηγορούν ότι βάζεις λόγια στο στόμα τους, παρόλο που το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ήταν προφανές.

22. Δεν ακούς ποτέ.

Οι γκάζι χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη φράση για να χειραγωγήσουν την οπτική σας για την πραγματικότητα. Θα σας πείσουν ότι καταλήξατε σε λάθος συμπέρασμα επειδή δεν ακούσατε αρκετά προσεκτικά.

23. Γιατί αντιδράς πάντα υπερβολικά;

Ένας σύντροφος με γκάζια θα σας πείσει ότι τα συναισθήματά σας είναι υπερβολικές αντιδράσεις, ακόμα κι όταν δεν είναι. Είναι απλώς ένας άλλος τρόπος να διαβρώσετε σιγά σιγά την αίσθηση της αυτοπεποίθησής σας με την πάροδο του χρόνου.

24. Ακούς τον εαυτό σου;

Έχετε βαρεθεί τη συνεχή κακή συμπεριφορά του συντρόφου σας, οπότε τελικά τσακίζετε. Μια κοινή τεχνική φωτισμού αερίου είναι να περιμένετε μέχρι το θύμα να χορτάσει και τα συναισθήματά του να τελειώσουν.

Υπερεστιάζει στην αντίδρασή σας που ήταν μόνο αποτέλεσμα της κακομεταχείρισής τους.

25. Δεν μαλώνω.

Αυτή η δήλωση είναι μια τακτική που χρησιμοποιούν οι γκαζάνι για να συγκρατήσουν τα συναισθήματά τους. Αποφεύγουν εντελώς τη διαφωνία δίνοντάς σας τη σιωπηλή αντιμετώπιση και αρνούμενοι να συμμετάσχουν στη συζήτηση.

26. Ήταν απλώς ένα αστείο.

Εδώ είναι μια κλασική τακτική χειραγώγησης. Ίσως ο σύντροφός σας είπε κάτι που σας αναστάτωσε, οπότε τον αφήστε να καταλάβει ότι πληγώνει τα συναισθήματά σας. Βουρτσίζουν τα συναισθήματά σας κάτω από το χαλί όταν το αναφέρετε δικαιολογώντας το ως ένα ακίνδυνο αστείο.

27. Δεν είναι μεγάλη υπόθεση.

Η ελαχιστοποίηση είναι ένας άλλος τρόπος που ένας ναρκισσιστής θα προσπαθήσει να σας πείσει ότι αντιδράτε υπερβολικά. Θέλουν να υποβαθμίσουν την κατάσταση ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

28. Τι σου συμβαίνει;

Οι Gaslighters χρησιμοποιούν αυτή τη φράση για να σε κάνουν να αναρωτηθείς αν τελικά είσαι εσύ ο κακός. Είναι μια άλλη προσπάθεια να δημιουργήσεις αμφιβολία για τον εαυτό σου και να σε κάνει να αμφισβητήσεις την αίσθηση της πραγματικότητας.

29. Έχεις θέματα.

Εάν είστε με έναν ναρκισσιστή σύντροφο, πιθανότατα πιστεύει ότι είναι πάνω από εσάς. Θα σας επισημάνουν όλα τα ελαττώματα σας και θα γκρεμίσουν την αυτοπεποίθησή σας για να σας αποσπάσουν από τα ελαττώματα τους.

30. Είσαι πολύ συναισθηματικός.

Ένας νάρκισσος θα προσπαθήσει να περιστρέψει καταστάσεις όπου έχει λάθος λέγοντας ότι τα συναισθήματά σας είναι εκτός ελέγχου. Μπορεί ακόμη και να γελάσουν μαζί σας ή να εξοργιστούν όταν θυμώνετε ή κλαίτε.

31. Πρέπει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου.

Αν ο άλλος σας χρησιμοποιεί αυτή τη φράση, προσπαθεί να σας γκρεμίσει. Συμπεριφέρονται σαν να είστε αυτός με διογκωμένο εγώ και εγωιστική φύση, αλλά στην πραγματικότητα, έχουν αυτές τις ιδιότητες.

Εάν παρατηρήσετε ότι ο σύντροφός σας χρησιμοποιεί αυτές τις ναρκισσιστικές φράσεις, να ξέρετε ότι αυτή δεν είναι αποδεκτή συμπεριφορά.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να συζητήσετε απευθείας το θέμα πρώτα και να δείτε αν βελτιωθεί η κατάσταση. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, σκεφτείτε εάν θέλετε ή όχι να συνεχίσετε τη σχέση.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα μάθετε φράσεις που προκαλούν γκάζι στις σχέσεις.  Χρησιμοποιήστε τα για να προσδιορίσετε εάν ο σύντροφός σας σας εκνευρίζει, καθώς μπορεί να έχετε ακούσει μια ή δύο από αυτές τις φράσεις συχνά.

Schreibe einen Kommentar