7 τρόποι Μια συγγνώμη χωρίς αλλαγή είναι χειραγώγηση

0
7 τρόποι Μια συγγνώμη χωρίς αλλαγή είναι χειραγώγηση

Ξέρετε μια χειριστική συγγνώμη όταν την ακούτε;

Ή τα ακούς πιο εύκολα με κάποιους ανθρώπους παρά με άλλους;

Συγγνώμη χωρίς αλλαγή — χωρίς καμία προσπάθεια διόρθωσης της προσβλητικής συμπεριφοράς ή κάνω αποζημιώσεις — δεν είναι ειλικρινείς.

Και σε πολλές περιπτώσεις, τις οποίες περιγράφουμε σε αυτήν την ανάρτηση, είναι χειριστικός.

Οι προθέσεις έχουν επίσης σημασία.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν χειριστικές συγγνώμες από συνήθεια ή φόβο.

Θα πουν τα πάντα για να εξομαλύνουν τα πράγματα και να σας εμποδίσουν να τα αφήσετε.

Χειριστές κάντε το ένα βήμα (ή δύο) παραπέρα.

Τι είναι η χειριστική συγγνώμη;

Εάν ο χειριστής ζητήσει συγγνώμη, το κάνει με τρόπο που δείχνει το δάχτυλο πίσω σε εσάς.

Το υποκείμενο μήνυμα είναι: «Λυπάμαι που νομίζεις ότι έκανα (ή είπα) κάτι λάθος, αλλά τελικά, αυτό είναι δικό σου θέμα. Είμαι αθώος, αντιδράς υπερβολικά και με πληγώνεις που θα μου επιτεθείς με αυτόν τον τρόπο».

Είναι ένα πράγμα να ξεκινάς μια συγγνώμη με το «Λυπάμαι, αλλά…» και να το τελειώνεις με μια απεγνωσμένη προσπάθεια να καθαρίσεις το όνομά σου ή να εξηγήσεις τις ενέργειές σου.

Το να προσπαθείς να ξεκαθαρίσεις μια παρεξήγηση δεν σε κάνει αυτόματα χειριστή.

Το να ζητάς συγγνώμη με στόχο να κάνεις τον άλλον να νιώσει άσχημα – και χωρίς την παραμικρή πρόθεση να διορθώσεις την προσβλητική συμπεριφορά σου – το κάνει.

Ζητάνε ποτέ πραγματικά συγγνώμη οι χειριστές;

Οι χειριστές χρησιμοποιούν ψεύτικες συγγνώμες (μεταξύ άλλων τακτικών) για να σας κάνουν να νιώσετε σαν εσάς οφείλω είναι κάτι για να τους καλέσουν.

Θα σας αρνηθούν και θα σας ρίξουν στο γκάζι αν αυτό εξυπηρετεί τον σκοπό τους. Αλλά αν ξέρουν ότι περιμένετε μια συγγνώμη και η άρνηση και η άρνησή τους δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα δημιουργήσουν μια συγγνώμη χειρότερη από την αρχική προσβολή.

Οπότε, ναι, μερικές φορές ζητούν συγγνώμη. Και αυτές οι συγγνώμες ακούγονται συχνά ως εξής:

  • „Εχεις δίκιο. Είμαι ο χειρότερος φίλος/φίλη. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά!»
  • „Ουάου! Δεν είχα ιδέα ότι θα αντιδρούσες έτσι. Λυπάμαι, εντάξει! Πραγματικά! Είμαστε καλά;»
  • „Πρόστιμο! Συγνώμη. Λυπάμαι, λυπάμαι, λυπάμαι. Λυπάμαι για το άπειρο…!»
  • «Παραδίνομαι στην Εκείνη που έχει πάντα δίκιο. Μπορούμε να σταματήσουμε να τσακώνουμε τώρα;»
  • «Ουφ! Είσαι τόσο έξτρα. Αν ζητήσω συγγνώμη, θα το αφήσεις και θα μας αφήσεις να προχωρήσουμε και οι δύο;»

7 τρόποι Μια συγγνώμη χωρίς αλλαγή είναι χειραγώγηση

Όταν κάποιος ζητά συγγνώμη αλλά συνεχίζει να το κάνει, το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιεί μια συγγνώμη μόνο για να σας κρατήσει υπό τον έλεγχό του.

Και θα χρησιμοποιήσουν έναν από τους παρακάτω τύπους συγγνώμης για να πάρουν αυτό που θέλουν.

1. Η Ένοχη Συνείδηση ​​Απολογία

Νιώθουν άσχημα, κυρίως επειδή μπορούν να δουν ότι είστε αναστατωμένοι μαζί τους και γνωρίζουν ότι κάτι που έκαναν ή είπαν συνέβαλε σε αυτό. Έτσι, ζητούν συγγνώμη για να βοηθήσουν τον εαυτό τους να νιώσει καλύτερα. Ζητούν συγγνώμη για να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι δεν είναι «κακός άνθρωπος».

Οι κακοί άνθρωποι δεν απολογούνται ούτε νιώθουν ενοχές ή τύψεις για ό,τι έχουν κάνει. Νιώθουν άσχημα. Και σε θέλουν ξέρω αισθάνονται άσχημα.

Μπορεί να μην είναι χειριστές, αλλά αυτές οι συγγνώμες αφορούν λιγότερο την πραγματική πρόθεση να διορθώσουν τη συμπεριφορά τους και περισσότερο για να τους βοηθήσουν να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους.

2. Η συγγνώμη «Λυπάμαι που δεν είμαι τέλειος».

Αυτά παίρνουν περισσότερες από μία μορφές:

Το πρώτο είναι μια ειλικρινής υποτίμηση του εαυτού σας και είναι πιο χαρακτηριστικό για άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση που θα ταπεινωθούν μπροστά σας για να κερδίσουν την εύνοιά σας και να σας πείσουν να μείνετε.

μια συγγνώμη χωρίς αλλαγή είναι χειραγώγηση

Πολλοί με θρησκευτικό τραύμα είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτό. („Ποιος είμαι εγώ εκτός από ένα απατηλό, αηδιαστικό σκουλήκι; Σε παρακαλώ, αγάπησέ με, τέλος πάντων!“). Η χειραγώγηση μπορεί να μην είναι σκόπιμη σε αυτή την περίπτωση, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει.

Θέλουν να νιώθετε άσχημα για αυτούς και να επικεντρωθείτε στο να τους παρηγορήσετε και να τους καθησυχάσετε.

Το άλλο έρχεται συνήθως με μια υγιεινή δόση ματιών. Η συγγνώμη λέγεται συχνά με σφιγμένα δόντια από κάποιον που θέλει να νιώθεις άσχημα που προσπαθείς να κάνεις τους νιώθετε ότι δεν ανταποκρίνονται στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες σας.

Τελικά, εσύ είσαι το πρόβλημα και αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθούν να στείλουν.

3. The Argument-Ender Apology

Ο χειριστής θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να κλείσει μια συνομιλία που τον φέρνει σε άβολη θέση. Και το να τους επικαλείτε για καταχρηστική ή απερίσκεπτη συμπεριφορά είναι ένα καλό παράδειγμα.

Οπότε, εάν το γκάζι και η άρνηση δεν λειτουργούν, μπορεί να ζητήσουν συγγνώμη απλώς για να τερματίσουν τη συζήτηση. «Ουφ! Πρόστιμο! Συγγνώμη, εντάξει; Χαρούμενος?“

Μόνο που κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Είναι δεν είναι ευχαριστημένοι επειδή δεν τους αρέσει να ζητούν συγγνώμη επειδή νιώθουν ότι παραδέχονται ότι έκαναν λάθος (όταν „αχαμ“, όχι, σίγουρα ΔΕΝ ήταν).

Και δεν είσαι χαρούμενος γιατί ξέρεις ότι η συγγνώμη τους κάθε άλλο παρά ειλικρινής είναι. Αλλά δεν τους νοιάζει όσο η ψεύτικη συγγνώμη σας κάνει να σταματήσετε να μιλάτε για αυτό που υποτίθεται ότι έκαναν λάθος. Wah-wa, προχωράμε…

4. Η Απολογία «Οδηγώντας τον Μάρτυρα».

Με αυτό, ο χειριστής ζητά συγγνώμη με την υπονοούμενη προσδοκία που οφείλετε τους και μια συγγνώμη. Αυτή η συγγνώμη περιλαμβάνει γλώσσα που δείχνει το δάχτυλο σε εσάς, επειδή αυτός που ζητά συγγνώμη πιστεύει ότι είστε τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνοι για τη σύγκρουση μεταξύ σας.

Μπορεί να είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν ότι έχουν κάνει λάθος, αλλά μόνο αν παραδεχτείς ότι έκανες λάθος επίσης — και πιθανώς περισσότερο λάθος από εκείνους.

«Λυπάμαι που παρεξηγήθηκα εντελώς τη σημασία σου όταν ______. Τι έκανε Δηλαδή, τότε;»

μια συγγνώμη χωρίς αλλαγή είναι χειραγώγηση

Θέλουν να παραδεχτείς ότι, τελικά, το πρόβλημα ξεκίνησε από σένα. Εάν καταφέρουν να ζητήσουν συγγνώμη από εσάς, το θεωρούν ως επιβεβαίωση της παράδοσής σας.

Και θα το χρησιμοποιήσουν όταν τους βοηθήσει να ενισχύσουν τον έλεγχό τους πάνω σας.


Περισσότερα σχετικά άρθρα

27 από τα πιο κραυγαλέα χαρακτηριστικά μιας γυναίκας ναρκισσίστριας

35 Ενοχλητικά σημάδια γκαζιού σε μια σχέση

15 από τους καλύτερους τρόπους για να κλείσετε έναν ναρκισσιστή


5. Η συγγνώμη για τον έλεγχο των ορίων

«Αν σου ζητήσω συγγνώμη για αυτό, περιμένω να με αφήσεις να κάνω κάτι άλλο που λες ότι δεν σου αρέσει». Ο χειριστής θα χρησιμοποιήσει μια συγγνώμη για να πάρει κάτι που θέλει από εσάς. Ότι κάτι μπορεί να είναι ένα χαλαρό όριο ή ειδική απαλλαγή για την παραβίαση των ορίων σας.

Το υπονοούμενο μήνυμα είναι: „Τώρα που ζήτησα συγγνώμη, δεν θέλετε να με αποζημιώσετε επιτρέποντάς με να κάνω κάτι που συνήθως δεν επιτρέπετε;“ Άλλωστε, αν είναι πρόθυμοι να δώσουν λίγο, θα έπρεπε να είσαι και εσύ, σωστά;

Αντίο, όρια, αν εμποδίσουν κάτι που θέλει ο χειριστής.

Μπορεί ακόμη και να κάνουν κάτι για το οποίο πρέπει στη συνέχεια να ζητήσουν συγγνώμη για να σας κάνουν να χαλαρώσετε ένα συγκεκριμένο όριο, ώστε να μπορέσουν επιτέλους να πάρουν κάτι που θέλουν περισσότερο από τη συγχώρεση σας.

Εάν τα καταφέρουν, θα στοχεύσουν άλλα όρια στη συνέχεια.

6. Η «Μόνο για σένα» Απολογία

Όταν φωνάζετε έναν χειραγωγό, οι απαντήσεις του είναι συνήθως εξευτελιστικές και άρνηση.

Έτσι, όταν ζητούν συγγνώμη—και παρουσιάζουν μια πειστική επίδειξη ότι λυπούνται ειλικρινά— το πιο πιθανό είναι να σκεφτείτε: «Ω, ουάου! Πραγματικά ζητούν συγγνώμη. Δεν πρέπει να είναι τόσο κακοί όσο λένε όλοι ότι είναι. Δηλαδή, οι χειριστικοί άνθρωποι δεν ζητούν συγγνώμη, σωστά;».

Αν σε πείσουν για την ειλικρίνειά τους, σε κάνουν να δεθείς μαζί τους περισσότερο από ποτέ. Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι αρνητικό για αυτούς χωρίς να τους υπερασπιστείς.

Επειδή ζήτησαν συγγνώμη, μπορείς να πεις, «Δεν τους ξέρεις όπως εγώ». Είναι ευάλωτοι μόνο με εσείς. Είσαι ο κρυπτονίτης τους—ή έτσι θέλουν να νομίζεις.

Αλλά αν προσέχετε τη συμπεριφορά τους μετά τη συγγνώμη, θα παρατηρήσετε ότι τίποτα δεν αλλάζει πραγματικά. Δεν έχουν κάνει τη δουλειά που είπαν ότι θα κάνουν. Δεν χρειάζεται.

7. Η απολογία της τελευταίας λύσης

Αυτή η συγγνώμη σημαίνει: «Δεν αισθάνομαι πραγματικά άσχημα για αυτό που έκανα. Ζητώ συγγνώμη γιατί αυτό είναι το μόνο πράγμα που θα σε πείσει να μην με αφήσεις».

Ομολογουμένως, μερικές φορές οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την έσχατη λύση όχι για να σας χειραγωγήσουν, αλλά επειδή είναι πραγματικά τρομοκρατημένοι, θα τους αφήσετε αν δεν το κάνουν. Ίσως δεν καταλαβαίνουν εντελώς γιατί είστε θυμωμένοι, αλλά ξέρουν ότι θέλετε μια συγγνώμη.

Και αν αυτό είναι που χρειάζεται για να σε κρατήσουν στη ζωή τους, αυτό θα σου δώσουν.

Με τον χειριστή, το παν είναι να σας κρατούν υπό τον έλεγχό τους. Οπότε, αν χρειαστεί, θα ζητήσουν συγγνώμη. Και θα πατήσουν όλα τα σωστά κουμπιά για να σας πείσουν για τις γνήσιες τύψεις και την αποφασιστικότητά τους να επανορθώσουν.

Αν είναι ειλικρινείς, θα καταβάλουν προσπάθεια. Αν δεν είναι, δεν θα το κάνουν. Ξέρουν ότι θέλετε να πιστέψετε ότι λυπούνται ακόμα κι αν τα στοιχεία υποδηλώνουν το αντίθετο.

7 συγγνώμη που είναι χειριστική

Πώς μπορώ να απαντήσω σε μια χειραγωγική συγγνώμη;

Ακόμα και η ακούσια χειραγώγηση είναι λάθος. Αλλά η πρόθεση έχει σημασία όταν αποφασίζεις πώς να ανταποκριθείς σε αυτήν. Έχετε τις εξής επιλογές:

  • Πείτε τους τι έχετε παρατηρήσει — Ήρεμα και χωρίς να καταφύγετε σε δηλώσεις «πάντα» ή «ποτέ», πείτε τους τι έχετε δει στη συμπεριφορά τους που καθιστά πιο δύσκολο να πιστέψουν ότι η συγγνώμη είναι γνήσια.
  • Ζητήστε τους να συμμετάσχουν στη θεραπεία ζευγαριών — Εάν θέλουν πραγματικά η σχέση όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να γίνει πιο δυνατή και να πληροί περισσότερο την αμοιβαία πληρότητα, θα πρέπει να καλωσορίσουν την ιδέα ή τουλάχιστον να είναι ανοιχτοί σε αυτήν.
  • Βγες έξω με ασφάλεια — Εάν είναι απαραίτητο, ζητήστε από έναν φίλο ή κάποιον που εμπιστεύεστε να σας βοηθήσει να φύγετε όσο λείπει ο σύντροφός σας. Στη συνέχεια, εάν ο σύντροφός σας θέλει να συναντηθείτε, επιλέξτε μια τοποθεσία όπου αισθάνεστε ασφαλείς. Και κανόνισε να σε πάρει κάποιος μετά.

Βεβαιωθείτε ότι ο οδηγός του «αυτοκίνητου σας απόδρασης» είναι κάποιος που θα το κάνει δεν επιτρέψτε στον χειριστικό πρώην σύντροφό σας να έρθει μαζί σας.

Τώρα ξέρετε ότι μια συγγνώμη χωρίς αλλαγή είναι χειραγώγηση—σκόπιμη ή μη—ποιο από τα παραδείγματα που περιγράφηκαν ξεχώρισε ως πιο οικείο σε εσάς;

Δεν χρειάζεται να αποδεχτείς ότι ο σύντροφός σου φαίνεται ανίκανος να αλλάξει τη συμπεριφορά που σε πληγώνει ξανά και ξανά. Ακόμα κι αν δεν είναι συνειδητά χειριστικοί, στην ουσία σας εκπαιδεύουν να συμβιβαστείτε με μια σχέση που σιγά σιγά θα σας σκοτώσει.

Έχετε το δικαίωμα να θέλετε κάτι καλύτερο – και να το κυνηγήσετε.

Λαμβάνετε μια συγγνώμη, αλλά δεν σας φαίνεται σαν.  Διαβάστε αυτήν την ανάρτηση και μάθετε αν σας χειραγωγούν μεταμφιεσμένοι σε συγγνώμη.

Schreibe einen Kommentar